• Посилання скопійовано

Увага! Мінфін підготував оновлену форму авансового звіту та порядок його складання

З 1 квітня діють змінені правила щодо підтвердження перебування у відрядженні. Але форму авансового звіту вирішили оновити тільки тепер. На сайті Мінфіну зʼявився проєкт Наказу. Зокрема, планується удосконалити форму Звіту для його складання в е-формі

Увага! Мінфін підготував оновлену форму авансового звіту та порядок його складання

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 вересня 2015 року №841. З текстом проєкту можна ознайомитися тут

Його підготовлено з метою приведення Наказу №841 у відповідність до норм Закону № 2888.

 

Чому змінюють форму авансового звіту?

Нагадаємо, що з 1 квітня 2023 року набрав чинності цей Закон, який виклав у новій редакції п. 170.9 ПКУ, що визначає порядок оподаткування суми надміру витрачених коштів/електронних грошей, отриманих на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк.

Згідно з оновленим пп. 170.9.4 ПКУ, авансовий звіт подаватимуть у разі:

а) наявності оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до підпункту 170.9.1 ПКУ, з метою розрахунку суми ПДФО (а отже, і ВЗ);

б) використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

Тобто, наприклад, якщо ваш працівник повернувся з відрядження, надав усі документальні докази перебування у відрядженні та понесених витрат (за наявності) і повернув увесь невикористаний залишок коштів, оподатковуваного доходу за таким відрядженням у нього немає. І подавати авансовий звіт він не зобов’язаний. Звісно, якщо він не використовував на ці витрати (крім добових) готівку. 

Але працівник може подати авансовий звіт після кожного відрядження, і роботодавець може від нього його вимагати. 

Поки що діє стара форма авансового звіту. Тому можна діяти за старими правилами. Адже за «зайвий» авансовий звіт вас точно не оштрафують.  Про це ми докладно писали тут.  

 

Що планують змінити в формі авансового звіту?

Проєктом наказу пропонується, зокрема, удосконалити чинну форму Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт у частині розширення можливостей використання різних видів підпису (підписання власноруч або з використанням електронного цифрового підпису відповідно до вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги»).

Також планується змінити назву самого звіту. Тепер його назва буде - Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт.

Додаток 1. Проєкт порядку

Додаток 2. Пояснювальна записка

Додаток 3. Порівняльна таблиця

Додаток 4. Форма Звіту

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »