• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №15(130) | 19.09.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №15(130) | 19.09.2023 р.
Це – пʼятнадцятий  з початку року (а загалом сто тридцятий та тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • проінформуємо, що 20 вересня буде останнім днем звітування за серпень;
  • розповімо, що оновлено форми №1-підприємництво, № 2-підприємництво та ще три статзвіти;
  • нагадаємо, що за серпень слід звітувати з ПДВ за оновленою формою;
  • зʼясуємо, чи подавати пусті додатки 1 до єдиної звітності з ЄСВ ПДФО та ВЗ;
  • визначимося, хто з жінок з 1 жовтня буде зобовʼязаний стати на військовий облік;
  • підкреслимо, що з 1 серпня податківці вже можуть штрафувати за неподання ф. №20-ОПП та заяви №1-ОПП.
Гарного вам читання!
 

20 вересня – останній день звітування за серпень

Податківці з Офісу великих платників зауважили, що 20 вересня 2023 року – це граничний термін подання такої податкової звітності за серпень 2023 року:
- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;
- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами;
- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;
  • декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (крім громадян) у разі неподання податкової декларації на 2023 рік.
Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо наразі немає такої можливості та є відповідні докази такої неможливості, які передані до ДПС.
 

Оновлено форми №1-підприємництво, № 2-підприємництво та ще три статзвіти

Держстат продовжує щорічне традиційне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу оновлено п'ять  звітів. А саме: 
  • форму №1-підприємництво (річна) "Структурне обстеження підприємства" (наказ Держстату від 12.09.2023 №267).  Вона вводиться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік;
  • форму № 2-підприємництво (річна) "Структурне обстеження підприємства" (наказ Держстату від 12.09.2023 №266). За новою формою слід звітувати починаючи зі звіту за 2023 рік;
  • форму №2-інвестиції (квартальна) "Звіт про капітальні інвестиції" (зі звіту за І квартал 2024 року) та № 2-ОЗ ІНВ (річна) "Звіт про наявність і рух необоротних активів, амортизацію та капітальні інвестиції" (зі звіту за 2023 рік) (наказ Держстату від 12.09.2023 №264);
  • форму №1-кб (місячна) "Звіт про виконання будівельних робіт" (наказ Держстату від 07.09.2023 №263) починаючи зі звіту за січень 2024 року.

За серпень слід звітувати з ПДВ за оновленою формою: нагадування від ДПС

Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що починаючи з 1 вересня 2023 року за оновленою формою подається як декларація з ПДВ, так й уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.
Зауважимо, що самі форми декларації з ПДВ залишилися незмінними, крім окремої примітки та рядка 20.2.1 декларації.  А е-формат для юросіб - J0200125, для фізосіб - F0200125. Про це ми писали тут.
 

Чи подавати пусті додатки 1 до єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

Якщо платник ЄСВ у звітному кварталі не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, додаток 1 до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за відповідний квартал не подається. Це передбачено абзацом другим пункту 1 розділу ІV Порядку №4.
Про це ми зазначали у своїй новині ось тут.
 

Хто з жінок з 1 жовтня буде зобовʼязаний стати на військовий облік?

Нагадуємо, що окремим Наказом Міноборони ще 6 вересня 2022 року було відкладено на рік строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік.
Тож саме з 1 жовтня 2023 року у окремих працівниць, враховуючи відповіді на запитання вище, зʼявиться обовʼязок або можливість щодо постановки на облік в військоматах. 
За словами начальника прес-служби Сухопутних військ ЗСУ, це потрібно, аби перевірити мобілізаційний ресурс.
Що треба зробити роботодавцю, ми зазначали тут.
Усі новини на тему військового обліку жінок дивіться за посиланням.
 

З 1 серпня податківці вже можуть штрафувати за неподання ф. №20-ОПП та заяви №1-ОПП

Податківці у підкатегорії 116.12 ресурсу «ЗІР» підкреслили, що з 1 серпня 2023 року для платників податків та контролюючих органів відновлено перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
Саме тому з 1 серпня 2023 року відновилося застосування штрафів за порушення встановленого порядку взяття на облік (у т.ч. за неподання ф. № 20-ОПП та заяви за ф. №1-ОПП). За їхнє неподання на самозайняту особу чекатиме штраф 340 грн, а на юрособу - 1020 грн.
 

 
Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на жовтень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua
 
Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»