• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №17(132) | 25.10.2023 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №17(132) | 25.10.2023 р.
Це – сімнадцятий  з початку року (а загалом сто тридцять другий та тридцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • наголосимо, що вперше за оновленою формою декларації з акцизу звітуємо за листопад;
  • підкреслимо, що Мінфін оновив декларацію з туристичного збору;
  • розкажемо, що з 1 серпня 2024 року зміниться форма звіту №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном;
  • зауважимо, що Мінфін оновив форму декларації про майновий стан та доходи;
  • розповімо, що затверджено нову форму звіту для посередників у працевлаштуванні за кордоном.
Гарного вам читання!
 

Вперше за оновленою формою декларації з акцизу звітуємо за листопад

5 жовтня 2023 року набрали чинності накази Мінфіну:
Відповідно до положень пункту 46.6 ПКУ, нові форми декларацій (розрахунків) застосовуються для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення.
Таким чином, застосування оновленої форми декларації з акцизного податку, з урахуванням змін, внесених наказами Мінфіну № 414, №444, починається з 1 грудня 2023 року, яка подається за звітний період – листопад 2023 року.
Про це ми писали тут.
 

Мінфін вніс зміни до декларації з туристичного збору

Мінфін наказом від 20.09.2023 р. №506 вніс зміни до форми декларації з туристичного збору. Про це ми зазначали тут.
Зокрема, до декларації внесено зміни у частині виключення з неї та додатка до неї:
  • рядків щодо визначення суми пені;
  • приміток до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені;
  • позиції «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки Податкової декларації.
Крім того, до приміток у Податковій декларації та додатку до неї вноситься зміна, яка усуває неоднозначність визначення кількості додатків до Податкової декларації.
 

Оновлено форму декларації про майновий стан та доходи

Мінфін наказом від 28.08.2023 р. №467 вніс зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо її заповнення.
У самій формі декларації про доходи, зокрема:
  • у розділі I рядок 6 поділено на два рядки - 6, 7 (зміст їх без мін). У зв'язку з цим змінилася подальша нумерація рядків,
     
  • у рядку 10.4 розділу II слова "Дохід, отриманий у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу" замінено словами "Дохід, отриманий у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, та дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу",
     
  • у розділі V додано новий рядок 20.3 "Сума податку на доходи фізичних осіб у вигляді мінімального податкового зобов'язання, що підлягає сплаті фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність за результатами звітного (податкового) року (додане значення (рядок 14 - рядок 15))",
     
  • викладено у новій редакції Розділ VI "Розрахунок податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах",
     
  • у розділі VII після слів "Найменування банку", "Ідентифікаційний код банку" доповнено словами "або небанківського надавача платіжних послуг",
     
  •  у примітці 5 слова та цифри "подає до контролюючого органу податкову декларацію відповідно до пункту 179.3 статті 179 розділу IV Податкового кодексу України" замінено словами та цифрами "подає у поточному році до контролюючого органу податкову декларацію відповідно до пункту 179.3 статті 179 розділу IV Податкового кодексу України".
Також змін зазнали й додатки до декларації про доходи. А додатки КІК, Ф3, Ф4 й зовсім викладено у новій редакції.
 

З 1 серпня 2024 року зміниться форма звіту №1-ПА для посередників у працевлаштуванні за кордоном

Мінекономіки наказом від 22.09.2023 р. №14186 підкоригувало форму звіту №1-ПА.  А саме виключено розділ III, який заповнюється суб'єктами господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до ліцензії, виданої органом ліцензування. 
Крім того, у тексті цієї форми слова "прізвище, ім'я, по батькові" замінено словами "прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності)".
Також з Порядку подання форми виключено розділ IV "Заповнення розділу III форми звітності № 1-ПА".
Про це ми писали тут.
 

Затверджено нову форму звіту для посередників у працевлаштуванні за кордоном

Кабмін постановою від 20.10.2023 р. № 1100 на виконання Закону «Про зайнятість населення»  затвердив:
  • Порядок подання звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;
  • форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном №1-ТМ.
Постанову опубліковано в "Урядовому курʼєрі" 24 жовтня. Відповідно її норми діють з цієї дати.
Форма звітності №1-ТМ подається декларантом до Мінекономіки один раз на рік не пізніше 30 січня року, що настає за звітним, та заповнюється за звітний рік (з 1 січня по 31 грудня). 
Відповідальність за достовірність інформації, поданої за формою звітності №1-ТМ, покладається на декларанта.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»