• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №18(133) | 14.11.2023 р.

Сто тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №18(133) | 14.11.2023 р.
Це – вісімнадцятий  з початку року (а загалом сто тридцять третій та тридцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • проінформуємо, що до 20 грудня слід подати до військкоматів (ТЦК СП) дані про автотранспорт;
  • зазначимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 31.10.2023);
  • розкажемо, які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2024 році;
  • зупинимося на оновлених правилах звітування щодо відповідності вимогам пожежної безпеки;
  • підкреслимо, що  Мінфін вніс зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток.
Гарного вам читання!
 

До 20 грудня слід подати до військкоматів (ТЦК СП) дані про автотранспорт

У своїй аналітиці ми зазначали, що керівники підприємств подають військовим комісаріатам щороку до 20 червня та 20 грудня інформацію про:
  • наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан,
  • громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці. 
Форму відповідної відомості затверджено як додаток 1 до Положення №1921 (див. зразок).
Зауважимо, що дія Положення №1921 поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян — власників транспортних засобів! 
Вимога щодо подання відомостей про наявність транспортних засобів і техніки, їх технічний стан та водіїв має статус інформування ТЦК СП, а не звітування.
Але це не звільняє від адмінвідповідальності за неподання таких даних. Про це докладніше тут

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 31.10.2023)

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.16.0 станом на 31.10.2023.
Зокрема, у новій версії додано форму Заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, які підлягають обміну відповідно до Постанови КМУ №618.

Які статзвіти можна буде подавати в електронному вигляді у 2024 році: оприлюднено перелік

Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2023 - 2024 роках. 
Станом на 02.11.2023 перелік налічує 38 звітів (27 статистичних та 11 фінансових). У Переліку на 2023 рік було 85 звітів.
Зауважимо, що перелік ще може доповнюватися у міру реалізації форм в електронному вигляді.
Окремо Держстат опублікував зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2024 рік. Так, для подання 26 звітів змінено форми, для 3 форм змінено строк подання, 4 форми скасовано та затверджено 2 нові звіти. Про це ми писали тут.

Оновлено правила звітування щодо відповідності вимогам пожежної безпеки

Постановою №1143 від 03.11.2023 р. забезпечено спрощення процедури подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та не потребує додаткових матеріальних та інших витрат. Зокрема:
  • враховано зміни, що відбулися в територіальній організації влади в Україні;
     
  • встановлено, що подання декларації суб’єктом господарювання здійснюється через центр надання адміністративних послуг чи засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС;
     
  • надано право суб’єктам господарювання протягом місяця з дня подання декларації подати повторно відповідну декларацію з уточненими достовірними даними будь-яким зазначеним способом;
     
  • опрацювання декларації здійснюватиметься через інформаційну систему ДСНС і засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.
Ці зміни діють з 9 листопада.

Мінфін вніс зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток

Мінфін наказом від 24.10.2023 №572 затвердив зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.
Їх розроблено з метою приведення додатка РІ у відповідність до Закону України від 30.06.2023 №3219
Так, оновлено підрозділ розділу 4 додатка РІ до рядка 03 РІ цієї декларації «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу XX Податкового кодексу України»:
  • рядок 4.1.5.1 викладено у новій редакції "Сума доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності визнано у складі доходу під час перебування на такій системі (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.1 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)";
     
  • додано новий рядок 4.1.5.2 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, що врахована у такому періоді у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.2 "Сума доходу, визнаного згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, в частині суми їх попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)".
Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 14.11.2023 не опублікований.
Підкреслимо, що зміни до додатку до декларації з прибутку призведуть до появи оновленої форми такої декларації. 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»