• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №03(80) | 03.03.2021 р.

Вісімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №03(80) | 03.03.2021 р.

Це – вже третій з початку року (і вісімдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про появу інформаційного листа ДПС щодо оподаткування нерезидентів;
  • визначимося з коригуванням фінрезультату у разі уцінки через створення резерву (забезпечення) знецінення запасів;
  • наголосимо на правилах реєстрації в органах ДПС для  нерезидентів та їх постійних представництв в Україні;
  • нагадаємо, як застосовувати критерії визнання пов’язаних осіб для ТЦУ;
  • з’ясуємо, коли у платника податку на прибуток виникає право на податкові пільги.

Гарного вам читання!

 

***

ДПС про нові правила оподаткування та обов'язкову реєстрацію для нерезидентів
12 лютого ДПСУ видала інформаційний лист №19, присвячений нормам Закону від 17.12.2020 р. №1117-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об'єктів оподаткування».

Цим законом, зокрема, переносяться терміни набрання чинності окремих положень Закону України від 16.01.2020 р. №466-IX. Також розглянуті окремі зміни, запроваджені Законом України від 14.07.2020 р. №786-IX.

У цьому інформаційному листі розглянуто окремі зміни, які стосуються виконання платниками нерезидентами та їх відокремленими підрозділами обов’язків щодо реєстрації платниками податків та сплати податкових зобов’язань з податку на прибуток за звітні періоди 2020 року.

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

 

Як застосовувати критерії визнання пов’язаних осіб для ТЦУ
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що у разі здійснення в 2020 звітному році господарських операцій з пов'язаними особами – нерезидентами, вони будуть визнаватися контрольованими у разі одночасного виконання таких умов:

– річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за 2020 податковий (звітний) рік;

– обсяг господарських операцій платника податків з таким контрагентом (визначений за правилами бухгалтерського обліку), здійснених:

  • у період з 1 січня 2020 року по 22 травня 2020 року (включно), перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків), за умови відповідності критеріям визнання пов’язаних осіб, визначеним відповідно до пп. 14.1.159 ПКУ у редакції, що діяла до моменту набрання чинності зазначеними вище змінами, запровадженими Законом №466, або

  • у період з 23 травня 2020 року по 31 грудня 2020 року (включно) перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків), за умови відповідності критеріям визнання пов’язаних осіб, визначеним відповідно до пп. 14.1.159 ПКУ у редакції з урахуванням зазначених вище змін, запроваджених Законом №466, які набрали чинності з 23 травня 2020 року, або

  • у період з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2020 року (включно) перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків), за умови відповідності критеріям визнання пов’язаних осіб, визначеним відповідно до пп. 14.1.159 ПКУ у редакціях, які діяли як до, так і після моменту набрання чинності зазначеними вище змінами, запровадженими Законом №466.

 

Коли у платника податку на прибуток виникає право на податкові пільги
Дніпропетровські податківці вказали, що сума пільги розраховується таким чином: сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку : 100.

При цьому платник податку, який застосовує податкові різниці, суму такої пільги відображає у додатку ПП, якщо показник у рядку 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02 + рядок 03РІ)» Декларації за відповідний звітний період має позитивне значення без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року.

Сумою прибутку податкового (звітного) періоду, в межах якого визначається сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років для розрахунку суми пільги з податку на прибуток, передбаченої пп. 140.4.4 ПКУ, є показник у рядку 04 «Об’єкт оподаткування (рядок 02+ рядок 03РІ)» Декларації зі знаком «+ чи -» без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, відображеної у рядку 3.2.4 додатка РІ за такий період.

У разі якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит» та роз’яснення від ДПС
Щодо коригування фінансового результату до оподаткування на суму резервів (забезпечень) під знецінення запасів читайте тут («Якщо підприємство здійснює уцінку через створення резерву (забезпечення) знецінення запасів у відповідності до ПСБО, то платник має коригувати фінансовий результат до оподаткування відповідно до вимог п. 139.1 ПКУ.

Так, у рядку 2.1.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток відображається сума витрат на створення забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат відповідно до ПСБО або МСФЗ.

У рядку 2.2.1.1 додатка РІ до Декларації відображається сума коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до ПСБО або МСФЗ.»).

З 2021 року нерезиденти та їхні постійні представництва в Україні повинні врахувати нові правила реєстрації, оподаткування та звітування. На що звернути увагу при реєстрації, ми розповіли ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»