• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11 (103) | 27.07.2022 р.

Сто третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11 (103) | 27.07.2022 р.

Це – вже сто третій загалом (одинадцятий  у 2022 році та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи потрібно мобілізованій фізособі-«єдиннику» ІІІ групи з працівниками звітувати під час війни;
  • дізнаємося, як отримати витяг в е-формі з Реєстру «єдинників»;
  • проінформуємо, що самозайнятим особам хочуть дозволити перехід на ЄП на час війни;
  • дізнаємося, як відзвітувати «єдиннику», який в середині кварталу перейшов на ІІІ групу зі ставкою 2%;
  • підкреслимо, що з 19 липня для звільнення від сплати ЄП на час хвороби потрібен витяг із Е-реєстру лікарняних.

Гарного вам читання!

 

***

Чи потрібно мобілізованій фізособі-«єдиннику» ІІІ групи з працівниками звітувати під час війни?
Норми пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ поширюються, у т. ч. на платників податків, які мобілізовані. Тому фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи (у т. ч., які мають найманих працівників), які мобілізовані, протягом дії воєнного стану в Україні звільняються від сплати податку та звітування щодо нього.

Оскільки в них відсутня можливість своєчасно виконати свій податковий обов’язок, мобілізовані ФОПи зобов’язані виконати його щодо нарахування, сплати та подання податкової декларації платника єдиного податку протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, а у разі недотримання такого терміну у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях – протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків. Про це ми писали тут.

 

Як отримати витяг в е-формі з Реєстру «єдинників»?
Дніпропетровські податківці підкреслили, що фізособа-«єдинник» ІІІ групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101.

У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

 

Самозайнятим особам хочуть дозволити перехід на ЄП на час війни
4 липня 2022 р. у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7518 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність у період дії воєнного стану".

Ним пропонується встановити правила та умови, за яких фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність можуть на період дії воєнного стану в Україні обрати спрощену систему оподаткування та звітності.

Зокрема, пропонується поряд з фізичними особами–підприємцями та юридичними особами надати можливість, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, обрати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на період дії воєнного стану. Про це ми писали тут.

 

З 19 липня для звільнення від сплати ЄП на час хвороби потрібен витяг із Е-реєстру лікарняних
До 19 липня відповідно до п. 295.5 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільнялись від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Наразі завдяки Закону №2330, який почав діяти з 19 липня, ці норми осучаснили та виклали у новій редакції.

Так, з 19 липня платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Тобто строк та підстави звільнення від сплати єдиного податку не змінилися, але у разі хвороби потрібно буде мати саме витяг з Реєстру е-лікарняних і саме його потрібно буде додавати до відповідної заяви для звільнення від сплати ЄП. Про це докладніше читайте у нашій новині ось тут.

 

Як відзвітувати «єдиннику», який в середині кварталу перейшов на ІІІ групу зі ставкою 2%
Платники ЄП, які мали чинну реєстрацію платника ЄП ІІІ групи зі ставками 3% або 5%, та виявили бажання обрати спецгрупу ЄП в середині кварталу, повинні подати звіт за податковий період до дати обрання спрощеної системи зі сплатою 2% від доходу за формою, затвердженою Наказом №578.

Сума доходу платника ЄП ІІІ групи зі ставкою 3% або 5% визначається відповідно до вимог ст. 292 ПКУ за період з першого числа місяця відповідного кварталу до дати переходу на спрощену систему з особливостями оподаткування.

Сума доходу для оподаткування ЄП ІІІ групи за ставкою 2% визначається за період з дня реєстрації платником ЄП ІІІ групи зі ставкою 2% до останнього календарного дня звітного місяця, яка відображається в податковій декларації. Про це ми зазначали ось тут.

 

***

І наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»