• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №17 (109) | 10.11.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №17 (109) | 10.11.2022 р.

Це – сто девʼятий загалом (сімнадцятий у 2022 році та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • підкреслимо, що з 1 квітня 2023 року іноземці зможуть ставати е-резидентами України;
  • дізнаємося, чи включається до складу доходу юрособи-«єдинника» сума гранту від нерезидента;
  • розповімо, скільки видів діяльності може здійснювати ФОП на єдиному податку;
  • зʼясуємо, чи можна вдруге обрати спецгрупу ЄП у поточному році;
  • наголосимо, що під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 квітня 2023 року іноземці зможуть ставати е-резидентами України
26  жовтня В. Зеленський підписав Закон від 06.10.2022 р. №2654-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів».

Його офіційно опубліковано в «Голосі України» від 28.10.2022 р. №220. Але набере чинності, як зазначено у його тексті, з 1 квітня 2023 року.

Якщо коротко, це можливість для іноземців у кілька кліків «перевезти» свій бізнес в Україну без необхідності переїжджати фізично.

Як це працюватиме:

  1. Фахівець реєструється у «Дії» та проходить фінансову та безпекову перевірку.
     
  2. Якщо все добре, він стає електронним резидентом – фактично електронним платником єдиного податку на 3 групі без ПДВ та отримує ЕЦП.
     
  3. Відкриває дистанційно рахунок у банку. І саме банк буде податковим агентом для єРезидента.
     
  4. Працює та сплачує податок – 5% від доходів у межах ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту – 15%. Але тільки зовнішні контракти з експортом послуг.
     
  5. Всі документи в електронній формі, всі листування з ДПС онлайн, всі розрахунки – безготівкові.

Хто не може бути е-резидентом:

  • громадяни країни-агресора РФ;
  • внесені в «чорний список» FATF;
  • особи, які мають дохід в Україні (крім пасивного).

Список країн, громадянам яких дозволено стати е-резидентами України, визначить Уряд.  Про це ми писали тут.

 

Чи включається до доходу юрособи-«єдинника» сума гранту від нерезидента?
Податківці у підкатегорії 108.01.02 «ЗІР» підкреслили, що не включаються до доходу юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи суми коштів у вигляді гранту з бюджетів або державних цільових фондів (у тому числі в межах державних або місцевих програм) за умови їх цільового використання.

Саме тому сума коштів у вигляді гранту, отримана юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи з інших джерел, зокрема, від нерезидента, включається до доходу платника єдиного податку. Про це читайте тут.

 

Скільки видів діяльності може здійснювати ФОП на єдиному податку?
Хмельницькі податківці зауважили, що на підставі поданої ФОПом заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому ПКУ не передбачено обмежень для фізичних осіб - підприємців щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

 

Чи можна вдруге обрати спецгрупу ЄП у поточному році?
Пп. 298.1.4 ПКУ встановлено обмеження щодо можливості для суб'єктів господарювання, які є платниками інших податків і зборів відповідно до ПКУ, прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Тож платники інших податків і зборів, які у 2022 році скористались правом обрати спрощену систему з особливостями оподаткування та відмовились від її застосування, не можуть повторно протягом поточного календарного року зареєструватися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 2%  доходу. Про це ми розповідали тут.

 

Під час війни ФОПам не зарахують страховий стаж без сплати ЄСВ
3 листопада В. Зеленський підписав Закон України від 18.10.2022 р. №2682-IX, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ та деяких інших законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Спочатку передбачалося, що для фізичних осіб – підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану, такий період буде включатися до страхового стажу та буде вважатися, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску.  Саме у такій редакції законопроєкт було ухвалено у першому читанні.

Але ВРУ при прийнятті у ІІ читанні законопроєкту відмовилася від ідеї зараховувати страховий стаж без сплати ЄСВ.

Тож все залишається як й було до появи законопроєкту №7433, і так, як йшлося у розʼясненнях ДПС: якщо ФОП не сплачує ЄСВ під час війни – страхового стажу у нього не буде. Про це читайте у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»