• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №09(120) | 01.06.2023 р.

Сто двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №09(120) | 01.06.2023 р.

Це – вже сто двадцятий загалом (девʼятий у 2023 році та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо про майбутнє скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС;
  • дізнаємося, які сільськогосподарські товаровиробники не можуть бути на спрощеній системі;
  • визначимося, як юрособам-«єдинникам» 4 групи відкоригувати декларації за 2022 та 2023 рік через воєнні пільги;
  • підкреслимо, що 15 червня буде останнім днем для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ;
  • зʼясуємо, чи може ФОП при наданні бухпослуг перейти на ЄП.

Гарного вам читання!

 

***

Скасування воєнних пільг, спецгрупи ЄП та мораторію на перевірки ДПС: прийнято за основу законопроєкт
29 травня ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

За ним не пізніше 1 липня 2023 року скасовуються, зокрема:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи зі застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;

  • можливість для ФОПів – платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

  • зупинення проведення документальних перевірок;

  • зупинення перебігу строків (строків подання податкової звітності, строків проведення перевірок, строків отримання податкової інформації контролюючими органами, строків проведення процедури адміністративного оскарження тощо), визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ;

  • незастосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

 

15 червня буде останнім днем для переходу зі спецгрупи на 3 групу ЄП для новостворених СГ
Львівські податківці зазначили, що у разі зміни ставки єдиного податку заява подається платником єдиного податку третьої групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься така ставка.

Саме тому суб’єкти господарювання (новостворені), які з дати державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки, можуть перейти з 01.07.2023 р. на ставку єдиного податку у розмірі 5 відсотків за умови подання заяви про зміну ставки єдиного не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку ІІІ кварталу 2023 року, тобто до 15 червня 2023 року.

 

Як юрособам-«єдинникам» 4 групи відкоригувати декларації за 2022 та 2023 рік через воєнні пільги?
Відповідно до пп. 69.33 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не нараховується та не сплачується єдиний податок четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, у податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації:

  • 2022 рік – з 1 березня за податкові періоди, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, до дати завершення на таких територіях активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією (крім територій, на яких ведення активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією завершені до 1 травня 2022 року, оскільки на них не поширюється дія пп. 69.33 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

  • 2023 рік – за податкові періоди, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, до дати завершення на таких територіях активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією.

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Які сільськогосподарські товаровиробники не можуть бути на спрощеній системі?
Дніпровські податківці підкреслили, що суб'єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 належить до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці) не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи.

Для цих сільськогосподарських товаровиробників на загальній системі оподаткування передбачено пільгу в оподаткуванні податком на прибуток.

 

Чи може ФОП при наданні бухпослуг перейти на ЄП?
Відповідно до пп. 291.5.2 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці (ФОП), які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Але діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності. Тому фізичні особи – підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку. Про це все ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»