• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №19(130) | 29.11.2023 р.

Сто тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №19(130) | 29.11.2023 р.
Це – вже сто тридцятий загалом (девʼятнадцятий у 2023 році та тридцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • нагадаємо, що з 1 грудня сплачувати ЄП потрібно буде за новими правилами;
  • дізнаємося, як новоствореному «єдиннику» зі ставкою 3% стати платником ПДВ;
  • розповімо, як «єдиннику» 4 групи розподілити МПЗ між місцевими бюджетами;
  • зʼясуємо, чи може неприбуткова стати платником єдиного податку;
  • розкажемо, з яких рахунків ФОПи можуть платити податки.
Гарного вам читання!
 

З 1 грудня – нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Кількість обов'язкових полів, які заповнюють платники у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).
Приклад сплати ЄП для 3 групи: по-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 єдиний податок за ІV квартал 2023 року.
Приклад сплати ЄП 1 та 2 групами: по-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо: 101 єдиний податок за грудень 2023 року. Про це докладніше читайте тут.
 

Як новоствореному «єдиннику» зі ставкою 3% стати платником ПДВ?

Згідно з п. 183.3 ПКУ у разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 к. дн. до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.
При цьому новостворені суб'єкти господарювання можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації ФОПа. Проте початком дії реєстрації буде все одно наступний місяць після створення. Про це ми розповідали тут.
 

Як «єдиннику» 4 групи розподілити МПЗ між місцевими бюджетами?

Дніпровські податківці зауважили, що  платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) розраховують МПЗ в цілому по платнику.
Але у разі виникнення позитивного значення розподіляють суму такого збільшення між відповідними місцевими бюджетами та перераховують пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок.
 

Чи може неприбуткова стати платником єдиного податку?

Одеські податківці зауважили, що при переході на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно враховувати обмеження щодо сукупності часток засновників у статутному капіталі, встановлене пп. 291.5.5 ПКУ.
Також слід дотримуватися інших вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ.
Але заборони реєстрації неприбутківця «єдинником» не визначено.
Тому юридична особа, яка внесена до Реєстру, може обрати ІІІ групу ЄП у разі дотримання вимог, встановлених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови виключення її з Реєстру.
 

З яких рахунків ФОПи можуть платити податки?

Одеські податківці повідомили, що джерелами сплати грошових зобов’язань або податкового боргу платників податків фізичної особи – підприємця є будь-які власні кошти.
При цьому сплату грошового зобов’язання або погашення податкового боргу фізична особа – підприємець може здійснювати як власними коштами, так і з банківської картки фізичної особи.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»