• Посилання скопійовано

Відображаємо у звітності з ПДВ операції із придбання товарів у неплатників

ДФС розглянула питання щодо порядку відображення в звітності з ПДВ операцій із придбання товарів/послуг у неплатників ПДВ і порядку застосування п. 198.5 ПКУ

Відображаємо у звітності з ПДВ операції із придбання товарів у неплатників

ДФСУ у листі від 09.06.2016 р. №12798/6/99-99-15-03-02-15 роз'яснила: для товарів/послуг, які були придбані після 1 липня 2015 року без ПДВ у неплатника ПДВ, навіть призначених для використання у звільнених від оподаткування операціях, податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПКУ не нараховуються, оскільки податкового кредиту при придбанні  таких товарів не формувалося.

Також у листі податківці зазначили, в якому рядку декларації з ПДВ буде відображено обсяги придбаного товару у неплатника ПДВ. 

Відповідно до пп. 1 п. 4 розділу V Порядку заповнення декларації з ПДВ, обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) без ПДВ включаються до розділу ІІ «Податковий кредит» декларації з ПДВ.

Обсяги придбання товарів/послуг без ПДВ відображаються покупцем у рядку 10.3 (колонка А) податкової декларації з ПДВ за той звітний період, у якому вони були придбані.

 

Від редакції

Нагадуємо, що листи від ДФСУ, на відміну від наказів, не мають сили нормативного документу. А отже, прописані в них дії (якщо вони не співпадають із чітко прописаним в законі, наказі тощо) мають виключно рекомендаційний характер, відображають сьогоденну точку зору центрального податкового органу на ту чи іншу проблему, яка може з часом і змінитися. 

Тобто, виконувати чи не виконувати зазначене у листі, якщо цього не вимагає закон або підзаконний нормативний акт, це вирішувати платнику податків самостійно (хоча часто буває так, що податківці на місцях листи сприймають так само серйозно, як накази).  

Цей лист від ДФСУ залишає після себе подвійне враження. 

З одного боку, він наводить лояльну для платників податку точку зору, що придбання товарів, послуг без ПДВ (зокрема, від неплатників податків) не призводить до визнання ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ у випадку використання в неоподаткованих операціях або не в господарській діяльності.

Чому знадобилося це роз’яснення?

Справа в тому, що пункт 198.5 ПКУ такої лояльної для платника ПДВ – покупця норми не містить (виключення встановлене лише для товарів, послуг, придбаних до 01.07.2015 р.). Але, погоджуємося із податківцями, визнавати «умовну поставку» за товарами, послугами, за якими не скористався ПК з ПДВ, це несправедливо. Тому появу такого роз’яснення можна лише вітати. 

З іншого боку, податківці нагадують, що товари, послуги, придбані у неплатника ПДВ, потрібно відображати в рядку 10.3 декларації з ПДВ. І ось тут податківці посилаються на Наказ Мінфіну від 28.01.2016 р. №21. В ньому є така фраза: "до розділу II "Податковий кредит" (рядки 10 та 11 декларації) включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) з податком на додану вартість (рядки 10.1 та 10.2) або без податку на додану вартість (рядок 10.3) товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів (рядки 11.1 та 11.2), отриманих на митній території України від нерезидента послуг (рядок 11.4). "

Що ж викликає запитання? 

Протягом тривалого часу неоподатковані «вхідні» операції в декларації з  ПДВ взагалі не відображалися. Зі звітного періоду липня 2015 року, ми заповнювали декларацію з ПДВ за застарілою формою, згідно з роз’ясненнями ДФСУ, а не за відповідним наказом (див., зокрема, лист ДФСУ від 07.08.2015 №29168/7/99-99-19-03-02-17).

Отже, обсяги придбання товарів, послуг без ПДВ (не враховуючи нульової ставки) в декларації з ПДВ півроку не відображалися, і ми до такого підходу звикли. Але вже зі звітного періоду січня 2016 року відображати неоподатковані «вхідні» операції в декларації з ПДВ потрібно. 

Які саме «вхідні» операції без ПДВ слід відображати? Адже, одна справа, коли в декларації відображаються операції за отриманими податковими накладними (із нульовою ставкою або за звільнені від оподаткування товари, послуги). І зовсім інша, якщо в декларації потрібно буде вказувати усі неоподатковані ПДВ «вхідні» операції, зокрема, і придбані від неплатника ПДВ. Але саме на останньому варіанті, як бачимо, наполягають податківці. 

Як би ми до цього не ставилися, на жаль, податківці не говорять нічого такого, щоб суперечило Наказу №21. ДФСУ просто нарешті чітко висловило свою позицію з цього приводу. Так, вона може змінитися, але поки що саме так податківці розуміють цю норму Наказу №21

Що буде, якщо не показати придбаний товар від неплатника ПДВ? 

У чинному Порядку щодо заповнення та подання декларації з ПДВ чітко прописано, що у рядку 10.3 слід відобразити придбані товари без ПДВ. Таке відображення буде впливати тільки на стовбець щодо обсягу придбання товарів.

Згідно з п. 50.1 ПКУ, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

А оскільки Порядком зазначена необхідність включення обсягу придбання товарів без ПДВ, то у такому випадку платник ПДВ повинен подати уточнюючий розрахунок за той період, в якому не було включено такого обсягу. 

Але штрафних санкцій, встановлених у абз. 3 п. 50.1 ПКУ у такому випадку не буде, оскільки виправлення такої помилки не вплине на обчислений ПДВ до сплати. 

У період проведення перевірки при виявленні невиправленної помилки податківці можуть притягнути таких платників ПДВ тільки до адміністративної відповідальності за неправильне ведення податкового обліку.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 163-1 КПАП неправильне ведення податкового обліку тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до десяти нмдг (від 85 грн до 170 грн). Ті ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 10 до 15 н.м.д.г. (від 170 грн до 255 грн).

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»