• Посилання скопійовано

Оновлено класифікатор іноземних валют та банківських металів

Нацбанк виклав у новій редакції Класифікатор іноземних валют та банківських металів, який набере чинності 4 травня 2016 року

Оновлено класифікатор іноземних валют та банківських металів

Національний банк  постановою від 19.04.2016 р. №269 осучаснив Класифікатор іноземних валют та банківських металів, який востаннє зазнав змін у 2005 році. 

Чинна редакція Класифікатора передбачає поділ валют на три групи:

1 група: вільно конвертовані валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями та продаються на головних валютних ринках світу і дозволяються для здійснення інвестицій в Україну, а також банківські метали;

2 група: вільно конвертовані валюти, які широко не  використовуються  для здійснення платежів за міжнародними операціями та не продаються на головних валютних ринках світу;

3 група: неконвертовані валюти.

Оновлений Класифікатор зберіг поділ на три групи, але удосконалив принципи, за якими валюти включаються до групи 1. Крім того, в ньому передбачено вичерпний перелік валют за кожною групою.

Досі до 1 групи належали 11  валют, спеціальні права запозичення (СПЗ) та чотири банківські метали (золото, срібло, платина, паладій). Національний банк додав до цього переліку усі валюти країн-членів Європейського Союзу, які не входять до зони євро. А саме – болгарський лев, польський злотий, румунський лей, хорватську куну, чеську крону, угорський форінт. До 1 групи внесено також юань женьміньбі, який увійде до переліку резервних валют Міжнародного валютного фонду з 01 жовтня 2016 року. Крім цього, до 1 групи увійшли валюти, які активно торгуються на світових торгових майданчиках, але раніше належали до інших груп. Серед них – вона Південної Кореї, долар Гонконгу, мексиканське песо, новозеландський долар, новий ізраїльський шекель, сінгапурський долар. Натомість з 1 групи до 2 переведена ісландська крона. В результаті, усього до 1 групи буде входити 24 іноземні валюти, СПЗ та чотири банківські  метали.

Розширення переліку 1 групи на зазначені валюти, на думку НБУ, дозволить розповсюдити на них чинний порядок здійснення інвестицій в Україну, а також їх репатріації з України. Оскільки здійснення інвестицій в Україну дозволено лише  у валютах 1 групи класифікатора, розширення переліку валют цієї групи спростить процес здійснення інвестицій з країн, де відповідні валюти використовуються, зокрема з країн Євросоюзу.

Після внесення юаню женьміньбі до складу резервних валют Міжнародним валютним фондом Національний банк може додати його до складу валют, з яких формуються міжнародні резерви України.

Збільшення складових групи 1 також розширить можливості з обміну валют на готівковому ринку і торгівлі іноземними валютами на міжбанківському валютному ринку. При цьому на оновлений перелік валют з групи 1 будуть розповсюджуватися вимоги щодо обов'язкового продажу валютних надходжень. Але це не матиме суттєвого впливу на операції бізнесу, оскільки з початку 2016 року 93% всіх валютних надходжень в країну - у доларах США та євро. Водночас на валюти, які раніше не входили до групи 1 і будуть до неї включені після оновлення Класифікатора, припадає лише 0,03% валютних надходжень.

Зміни набувають чинності з 4 травня 2016 року.

Нагадаємо також, що з 22 квітня 2016 року Нацбанк знизив облікову ставку з 22% до 19%. Докладніше про це тут >>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»