• Посилання скопійовано

Лікарняні для підприємців: роз'яснює Фонд з ТВП

Фізособа - платник єдиного внеску при прийнятті рішення про призначення матеріального забезпечення повинна його оформлювати рішенням уповноваженого із соціального страхування

Лікарняні для підприємців: роз'яснює Фонд з ТВП

ФСС з ТВП у листі від 29.04.2016 р. №2.4-46-674 роз'яснив, що для фізосіб - платників єдиного внеску, які мали укладені договори добровільного страхування на період 2015 - 2016 рік, розрахунковий період необхідно визначати, враховуючи у тому числі місяці добровільного страхування в 2015 році.

Якщо протягом 12-ти місяців перед настанням страхового випадку за даними Держреєстру застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середній дохід визначається для розрахунку:

  • допомоги з ТВП внаслідок захворювання або травми, що пов'язані з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця - виходячи з нарахованого доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку;
  • допомоги по вагітності та пологах - виходячи з нарахованого доходу, з якого сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної зарплати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.

Обчислення страхового стажу для розрахунку страхових виплат повинно здійснюватися за даними Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. При цьому отримання даних робочими органами Фонду з цього реєстру до подання фізособою - платником єдиного внеску звітності відповідно до законодавства є неможливим.

Тобто, до фізосіб - платників ЄСВ, які у 2015 році не підпадали під загальнообов'язкове державне соціальне страхування (не працювали за наймом) або добровільне страхування за страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, повинно бути застосоване обмеження розміру допомоги.

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги з ТВП, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів страхувальника обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ.

Тому розрахунок матеріального забезпечення фізособами - платниками ЄСВ до закінчення терміну подання звітності необхідно здійснювати із розміру мінімальної заробітної плати.

В подальшому, після подачі річної звітності, вони матимуть право на здійснення перерахунку раніше виплаченого матеріального забезпечення, розрахованого із розміру мінімальної заробітної плати, за страховими випадками, які настали у звітному році, з урахуванням нарахованого ЄСВ за звітний рік.

У разі несплати єдиного внеску у строки, визначені Законом про ЄСВ, матеріальне забезпечення, виплачене із розміру мінімальної заробітної плати, підлягатиме поверненню.

Фінансування матеріального забезпечення фізичним особам - платникам єдиного внеску здійснюватиметься на підставі заяви-розрахунку. При цьому, з метою контролю за використанням коштів Фонду, при подачі до робочого органу Фонду заяви-розрахунку для перерахування матеріального забезпечення до неї необхідно додавати довідку з територіального фіскального органу про сплату ЄСВ або копії квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період, а також копію листка непрацездатності.

Наприкінці листа фахівці ФСС з ТВП зауважили, що фізична особа - платник ЄСВ при прийнятті рішення про призначення матеріального забезпечення повинна його оформлювати рішенням уповноваженого із соціального страхування, оскільки в цьому випадку фізична особа - підприємець є страхувальником і виступає в якості уповноваженого із соціального страхування страхувальника.

Новини на тему:

 - Отримання виплат від Фонду з ТВП підприємцями у 2016 році: думка Мінсоцполітики;

 - Фонд з ТВП нагадав порядок оплати лікарняних підприємцям у 2016 році;

 - Порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»