• Посилання скопійовано

Неправомірно отримано податкову соціальну пільгу – штраф 100%

ДФС нагадує про відповідальність, яка передбачена у разі встановлення податківцями (на підставі даних податкової звітності чи документальних перевірок) порушень платником податку застосування податкової соціальної пільги

Неправомірно отримано податкову соціальну пільгу – штраф 100%

ГУ ДФС у Рівненській області нагадує, що податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

У разі встановлення, на підставі даних податкової звітності чи документальних перевірок порушень платником податку - застосування податкової соціальної пільги, територіальний орган ДФС України повідомляє роботодавця про наявність виявлених підстав для позбавлення платника податку права на податкову соціальну пільгу відповідно до пп. 169.2.1169.2.4 ПКУ, за формою затвердженою,  наказом Міндоходів від 27.01.2014 р. № 86.

Відповідно до пп. 169.2.4 ПКУ, якщо платник податку порушує норми п. 169.2 ПКУ, внаслідок чого, зокрема, податкова соціальна пільга застосовується також під час отримання інших доходів протягом будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями отримання доходів, такий платник податку втрачає право на отримання податкової соціальної пільги за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

 Платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення, на підставі чого кожний роботодавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку та штраф у розмірі 100% суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платнику податку, а у разі, коли сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат.

Якщо сума недоплати та/або штрафу не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку, то такі суми включаються до річної податкової декларації такого платника податку. При цьому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому сума такої недоплати та штраф повністю погашаються.

Відповідно до статті 128 КЗпП встановлено обмеження щодо розміру відрахувань із заробітної плати. Так, відповідно до абз. 1 цієї статті при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти процентів, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - п'ятдесяти процентів заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

При відрахуванні з заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником у всякому разі повинно бути збережено 50%  заробітку.

Таким чином, при застосуванні платником податку (роботодавцем) вимог пп. 169.2.4 ПКУ такий роботодавець має дотримуватись норм ст. 128 КЗпП.

Чи буде відповідальність за непроведення перерахунку доходів та сум податкової соцпільги? Податківці розповідали тут >>

Нагадуємо, що податкова соціальна пільга в 2016 році - 689 грн. Докладніше >>

Більше про відповідальність за порушення норм податкового законодавства дивіться у довіднику на ДК-порталі >>

Про відповідальність та штрафи за інші види правопорушень читайте тут >>

Джерело: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»