• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість: чи буде відповідальність за несплату, якщо не отримано повідомлення?

Чи буде фізособа притягатись до відповідальності за несплату податку на нерухомість, якщо контролюючий орган не надіслав до 1 липня повідомлення-рішення про сплату податку? Позиція ДФС

Податок на нерухомість: чи буде відповідальність за несплату, якщо не отримано повідомлення?

Обчислення суми податку на нерухомість з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової та/або нежитлової нерухомості, виходячи з бази оподаткування та відповідної ставки податку.

Податкові повідомлення-рішення про сплату податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, повинні були надіслати (вручити) платнику податку податківці за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня. Докладніше >>>

ДФС в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 106.07) зауважує: якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми. Водночас він несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому ПКУ (п. 54.5 ст. 54 ПКУ).

 

Від редакції

Звертаємо увагу, що відповідно до пп. 266.10.1 ПКУ податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Якщо повідомлення-рішення буде вважатися надісланним, то тільки після спливу цього строку до фізособи може бути застосовано штрафні санкції у разі неуплати податку.

 

Коли повідомлення-рішення вважається надісланим фізособі?

Відповідно до абз. 2 п. 58.3 ПКУ  - якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові, або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення.

Абз. 4 п. 58.3 ПКУ встановлено: якщо вручити податкове повідомлення - рішення неможливо через помилку, допущену контролюючим органом, податкове повідомлення - рішення вважається таким, що не вручено платнику податків.

Тож, якщо помилок у повідомленні-рішенні не було, воно вважається надісланим (врученим) фізособі, якщо:

  • його вручено їй особисто чи її законному представникові;
  • або надіслано на адресу за місцем проживання;
  • або надіслано на адресу останнього відомого її місцезнаходження з повідомленням про вручення. 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»