• Посилання скопійовано

Укладаємо колективний договір: нюнси від Мінсоцполітики

Особливості розробки та укладання колдоговорів роз'яснило Мінсоцполітики

Укладаємо колективний договір: нюнси від Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у листі від 06.04.2016 р. №506/18/93-16 роз’яснила особливості розробки та укладання колдоговорів.

Уповноважений орган зазначає, що колдоговір укладається з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин й узгодження інтересів працівників та роботодавців. Відповідно до ст. 4 Закону №3356-XII від 01.07.1993 р "Про колективні договори і угоди"  право на ведення переговорів і укладення колективних договорів надається сторонам соціального діалогу. Так, до сторін соціального діалогу на локальному рівні належать: - сторона працівників, суб'єктами якої є первинні профспілкові організації, а в разі їх відсутності - вільно обрані для ведення колективних переговорів представники працівників; - сторона роботодавця, суб'єктами якої є роботодавець та/або уповноважені представники роботодавця (ст. 4 Закону №2862-VI від 23.12.2010 р "Про соціальний діалог в Україні").

Відповідно до ст. 10 Закону №3356-XII порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору визначається сторонами і оформляється відповідним протоколом. Для ведення переговорів і підготовки проекту колективного договору утворюється робоча комісія із представників сторін. Склад цієї комісії визначається сторонами. 

При цьому проект колективного договору обговорюється у трудовому колективі й виноситься на розгляд загальних зборів трудового колективу.

Проект колективного договору підписують уповноважені представники сторін не пізніше як через п’ять днів із моменту його ухвалення.

Виходячи із зазначеного, сторона переговорного процесу самостійно обирає й уповноважує своїх представників від роботодавця чи трудового колективу на розроблення, укладення, підписання, здійснення контролю за виконанням колективного договору.

Крім того, Закон №3356-XII не регулює питання щодо погодження та візування проекту колективного договору відповідальними особами. На думку Мінсоцполітики, перелік осіб, які візують проект колективного договору, та порядок візування мають бути визначені самим підприємством з урахуванням норм законодавства.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»