• Посилання скопійовано

Як оподатковується та відображається в формі №1-ДФ дохід у вигляді прощеного кредитором боргу

ДФСУ розглянула питання щодо оподаткування доходу фізособи у вигляді суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, і відображення такого доходу у формі №1-ДФ

Як оподатковується та відображається в формі №1-ДФ дохід у вигляді прощеного кредитором боргу

У листі від 25.01.2016 р. №1335/6/99-99-17-03-03-15 податківці повідомили, що до оподатковуваного доходу платника податку включається основна сума його боргу (кредиту), анульованого (прощеного) за самостійним рішенням кредитора, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у розмірі, що  перевищує  у 2015 році – 609 грн, у 2016 році – 689 гривень.

При цьому кредитор зобов’язаний повідомити платника податку – боржника шляхом:

  • направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення;
  • або укладення відповідного договору,
  • або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу.

Також він повинен включити суму прощеного (анульованого) боргу до форми №1-ДФ за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.

Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів.

Водночас не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку основна сума боргу (кредиту) платника податку, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує 50%  однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, та сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності.

Згідно з Довідником ознак доходів, під ознакою доходу «126» відображається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, що перевищує у 2015 році – 609 грн, у 2016 році – 689 гривень.

Під ознакою доходу «127» відображаються інші доходи, зокрема, основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності у сумі, що не перевищує у 2015 році – 609 грн., у 2016 році – 689 гривень, та сума процентів, комісії та/або штрафних санкцій (пені), прощених (анульованих) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним із процедурою його банкрутства, до закінчення строку позовної давності

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»