• Посилання скопійовано

Збільшено ціну за одиницю продукції: складаємо розрахунок коригування до накладної

Податківці роз'яснили порядок складання розрахунку коригування до накладної, складеної при отриманні попередньої оплати за товар, при збільшенні ціни за одиницю продукції, яка буде постачатися партіями

Збільшено ціну за одиницю продукції: складаємо розрахунок коригування до накладної

У листі від 24.11.2015 р. №24988/6/99-99-19-03-02-15 податківці зазначили: якщо на дату отримання передоплати постачальником-платником ПДВ була складена податкова накладна, а потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни за одиницю продукції при незмінному обсязі такої продукції, постачальник повинен скласти розрахунок коригування до податкової накладної з урахуванням такого:

1) Якщо покупець не здійснював доплату за товар,  - на дату постачання першої партії потрібно скласти розрахунок коригування, в якому здійснюється два записи:

  • зі знаком "мінус" обсяг фактично поставленого товару за старою ціною;
  • зі знаком "плюс" обсяг фактично поставленого товару, перерахований з урахуванням нової ціни поставки.

При здійсненні операцій з постачання наступних партій товарів складаються також розрахунки коригування в аналогічному порядку.

2) Якщо покупець здійснив доплату за товар в повному обсязі виходячи з нової ціни поставки одиниці продукції,  - на дату доплати складається розрахунок коригування, в якому здійснюється два записи:

  • зі знаком "мінус" весь обсяг товару, який підлягає постачанню за старою ціною,
  • зі знаком "плюс" аналогічний обсяг товару за новою ціною.

При подальшому постачанні товару, в цьому випадку, податкові накладні та розрахунки коригування не складаються.

3) Якщо  покупець здійснив часткову доплату за товар виходячи з нової ціни поставки одиниці продукції, - на дату отримання такої доплати складає розрахунок коригування, в якому здійснює два записи:

  • зі знаком "мінус" весь обсяг товару, який підлягає постачанню за старою ціною,
  • зі знаком "плюс" обсяг товару, перерахований з урахуванням нової ціни поставки в межах отриманого авансу (з урахуванням отриманої доплати).

При подальшому відвантаженні товарів, за які не було проведено доплату (в обсязі, який перевищує обсяг, на який складено перший розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання передоплати), постачальник складає другий розрахунок коригування, в якому здійснює запис зі знаком "плюс" на такий обсяг товару з урахуванням нової ціни поставки.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»