• Посилання скопійовано

ПСП до зарплати: хто та в якому розмірі може скористатися?

Податківці навели особливості застосування податкової соцпільги для зменшення утримання ПДФО з неї у різних випадках

ПСП до зарплати: хто та в якому розмірі може скористатися?

Офіс великих платників податків ДПСУ розповідає про особливості застосування ПСП.

 

Хто зможе скористатися?

Загалом, податкова соціальна пільга (далі – ПСП) – це право платника податку на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця, що свого роду, зменшення податкового навантаження на малозабезпечені категорії громадян.

Така пільга застосовується до доходу у вигляді заробітної плати (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди). При цьому, існує граничний розмір місячного доходу, що надає право на її застосування. Розраховується наступним чином: величина прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановлена на 1 січня звітного податкового року, множиться на коефіцієнт 1,4, після чого отриманий результат округляється до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ). Тож граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП у 2020 році 2 940 грн (2102,0*1,4).

Передбачені також обмеження до кола осіб та доходів, відносно яких може застосовуватися ПСП (пп. 169.2.3 ПКУ). Це зокрема особи, які окрім заробітної плати, упродовж звітного місяця отримують з бюджету ряд інших виплат у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців.

Розміри ПСП:

50% прожиткового мінімуму:

ПСП базова («на себе»). Розмір ПСП у розмірі, дорівнює 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Тобто у 2020 році така ПСП дорівнює 1 051 грн (2102,0*50%).

100%:

ПСП «на дітей». ПСП у розмірі 100% розміру базової ПСП, надається з розрахунку на кожну дитину одному з батьків, у яких є двоє і більше дітей у віці до 18 років (1051,0*кількість дітей). І тут є особливість, яка полягає передусім в особливому механізмі визначення граничного розміру заробітної плати для застосування пільги. Так, у одного з батьків така межа визначається як добуток загальновстановленої граничної величини зарплати і кількості дітей (2940,0*кількість дітей) (пп. 169.4.1 ПКУ). Застосовується до кінця року, в якому дитина досягає 18-річного віку.

У разі якщо платник податку має право на застосування ПСП з двох і більше підстав, застосовується одна ПСП з підстави, що передбачає її найбільший розмір. Виключенням є випадок, коли платник податків утримує двоє і більше дітей, у тому числі дитину-інваліда – розміри пільг підсумовуються (пп. 169.3.1 ПКУ).

150%:

Сума такої ПСП у цьому році становить – 1576,50 грн (150%*(2102,0*50%)). Застосовується до доходів у вигляді зарплати і прирівняних до неї доходів працівника, який (пп. 169.1.3 ПКУ):

  • є самотньою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, опікуном – з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років;
  • утримує дитину-інваліда – з розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;
  • є особою, віднесеною законом до першої або другої категорій осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв'язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад'юнктом;
  • є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ;
  • є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;
  • є учасником бойових дій на території інших країн в період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», крім осіб, визначених в пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ.

200%:

У поточному році це – 2 102 грн (200%*(2102,0*50%)). Застосовується до працівника, який є (пп. 169.1.4 ПКУ):

  • Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордену Слави або ордену Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»;
  • учасником бойових дій під час Другої світової війни або особою, що у той час працювала в тилу, та інвалідом І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн в період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • колишнім в'язнем концтаборів, гетто і інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою або реабілітованою;
  • особою, яку було насильно вивезено з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що знаходилися у стані війни з колишнім СРСР або окупованих фашистською Німеччиною і її союзниками;
  • особою, що знаходилася на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) в період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Резюмуємо:

ПСП можуть скористатись працівники (лише за одним місцем роботи), які отримують заробітну плату, при цьому граничний розмір їх доходів не перевищує 2 940 грн. Однак застосовуючи пільгу «на дітей», ця сума збільшується кратно кількості дітей.

Використання ПСП, яка вища базової, передбачає подання працівником заяви про застосування ПСП з приведенням норми ПКУ, яка надає йому право на певний розмір ПСП та документів, які підтверджують таке право.

Розміри ПСП у 2020 році:

  • 50% – 1 051 грн;
  • 100% – 1 051 грн*кількість дітей;
  • 150% – 1 576,5 грн;
  • 200% – 2 102 грн.

***

Читайте також:

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»