• Посилання скопійовано

Орендар основних засобів не нараховує на них амортизацію

Підприємство орендує основні засоби, які використовуються у господарській діяльності. Чи може підприємство нараховувати амортизацію на орендовані основні засоби? Чи включаються до складу витрат орендаря витрати на ремонт орендованих основних засобів?

Згідно з п. 153.7 ст. 153 Податкового кодексу передання майна в оперативний лізинг (оренду) не змінює податкових зобов’язань орендодавця та орендаря. При цьому орендодавець збільшує суму доходів, а орендар збільшує суму витрат на суму нарахованого лізингового платежу за наслідками податкового періоду, в якому здійснюється таке нарахування.

Відповідно до п. 146.1 ст. 146 Податкового кодексу облік вартості, яка амортизується, ведеться за кожним об’єктом, що входить до складу окремої групи основних засобів, у тому числі вартості ремонту та поліпшення об’єктів основних засобів, отриманих безоплатно або наданих в оперативний лізинг (оренду) або отриманих у концесію чи створених (збудованих) концесіонером відповідно до Закону №2624 як окремий об’єкт амортизації.

Щодо нарахування амортизації пунктом 144.1 ст. 144 Податкового кодексу передбачено, що амортизації підлягають, зокрема, витрати на придбання основних засобів, тобто право нараховувати амортизацію має орендодавець — власник цих об’єктів. Орендар амортизацію не нараховує взагалі, оскільки немає витрат на придбання цих об’єктів.

У разі якщо договором оренди між орендодавцем та орендарем або додатковою угодою на надання послуг передбачено, що платник податку — орендодавець повинен забезпечити ремонт, обслуговування та переміщення таких основних засобів, то сума витрат, пов’язаних з виконанням умов договору, враховується у складі витрат платника податку (орендаря) у розмірі, що не перевищує 10% сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року. Зазначені витрати належать до витрат звітного податкового періоду, в якому такий ремонт і поліпшення було здійснено.

«Вісник податкової служби України» від 27.04.2012 р., №16

 

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»