• Посилання скопійовано

Відображення витрат платника податку на прибуток на придбання ЦП

Лист ДПСУ від 05.11.2011 р. №4807/6/15-1415, №150/2/15-1410 «Щодо відображення витрат, понесених платником податку на прибуток на придбання цінних паперів»

ДПСУ відповіла на запит щодо застосування п. 153.8 ст. 153 р. III ПКУ в частині відображення витрат, понесених платником податку на прибуток на придбання ЦП.

П. 153.8 ст. 153 р. III ПКУ визначено особливий порядок оподаткування операцій з торгівлі ЦП та іншими, ніж ЦП, корпоративними правами. Відповідно до цього пункту під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів чи вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю (у т. ч. емітенту під час розміщення) ЦП або інших, ніж ЦП, корпоративних прав як компенсація їх вартості. До складу витрат включається й сума будь-якої заборгованості покупця, що виникає у зв’язку з таким придбанням.

Платник веде відокремлений облік фінрезультатів операцій з ЦП у розрізі окремих видів ЦП та інших, ніж ЦП, корпоративних прав, у т. ч. окремий облік операцій з ЦП, придбаними під час їх розміщення, повторного продажу емітентом чи в результаті здійснення внеску до статутного капіталу. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж ЦП, корпоративними правами.

Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу (обміну, викупу емітентом, погашення або інших способів відчуження) кожного з окремих видів ЦП та інших, ніж ЦП, корпоративних прав, отримані (нараховані) платником, перевищують витрати, понесені (нараховані) ним при придбанні ЦП чи інших, ніж ЦП, корпоративних прав цього ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від’ємного фінрезультату від операцій з ЦП або іншими, ніж ЦП, корпоративними правами цього ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу доходів платника за результатами такого звітного періоду.

Якщо платник виступає інвестором при первинному розміщенні ЦП або наступному продажу власних акцій емітентом, або в разі внесення коштів до статутного капіталу емітента, витрати, сплачені (нараховані) таким платником емітенту ЦП, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від відчуження ЦП.

Усі інші витрати і доходи платника, крім витрат та доходів за операціями з ЦП та іншими, ніж ЦП, корпоративними правами, визначеними п. 153.8 ст. 153 р. III ПКУ, враховуються у визначенні об’єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, установлених ПКУ.

Отже, п. 153.8 ст. 153 р. III ПКУ встановлено спеціальні правила для визначення у відповідному звітному (податковому) періоді фінрезультату від операцій з ЦП у розрізі окремих видів ЦП та формування з цією метою витрат платників податку — покупців таких ЦП, а саме: на первинному ринку ЦП витрати, сплачені (нараховані) покупцем емітенту ЦП, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від відчуження ЦП; на вторинному ринку витратами покупця є сума коштів (вартість майна), сплачена (нарахована) продавцю ЦП як компенсація їх вартості.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»