• Посилання скопійовано

Особливості обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток

Лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. №1105/13/81-11 «Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток»

Департамент зарплати та умов праці роз’яснив обчислення середньої зарплати для оплати часу відпусток.

Уповноважений орган нагадав, що зарплата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону «Про відпустки»), незалежно від її тривалості (24, 48 к.д. тощо).

При цьому за час відпустки за працівником зберігається як місце роботи, так і середня зарплата, яка розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (постанова КМУ від 08.02.95 р. №100).

Обчислення середньої зарплати у цих випадках провадиться виходячи з виплат за останні 12 к.м. роботи, що передують місяцю надання відпустки (п. 2 Порядку).

До складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої зарплати для оплати часу відпусток, включаються: основна зарплата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; індексація та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (п. 3 Порядку).

Лише премії включаються в зарплату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю, решта виплат мають враховуватись у ті місяці, за які їх здійснено.

Отже, при обчисленні середньої зарплати для оплати відпусток середній заробіток, який виплачувався, наприклад, у липні ц.р. за час щорічної відпустки, яка надавалася у серпні 2011 р., має враховуватися як виплати серпня 2011 р.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»