• Посилання скопійовано

Внесено зміни до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах ПФУ платників ЄСВ

Постанова Правління ПФУ від 26.12.2011 р. №39-2 «Про затвердження Змін до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», набере чинності з дня опублікування

Правління ПФУ внесло зміни до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (постанова правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-6 ).

Відповідно до зазначених змін, за наявності заборгованості у платника, держреєстрація якого припиняється, орган ПФУ заявляє вимоги як кредитор у строки, передбачені у повідомленні про внесення запису до Єдиного держреєстру щодо прийняття рішення засновників (учасників) юрособи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юрособи шляхом направлення голові ліквідаційної комісії, уповноваженій ним особі або ліквідатору довідки про борг за всіма видами платежів, а також документів, що підтверджують суми недоїмки (звіти платника, картки особових рахунків платника, рішення про застосування фінансових санкцій, акт перевірки тощо).

Після проведення позапланової перевірки платника, здійснення ним розрахунків у встановленому порядку та на підставі довідок про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів, наданих фондами соцстрахування (за формою згідно з дод. 6 до Порядку), орган ПФУ складає довідку про відсутність заборгованості із сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ і фондів соцстрахування (за формою згідно з дод. 4 до Порядку).

За зверненням голови ліквідаційної комісії (уповноваженого) або ліквідатора довідка про відсутність заборгованості може бути видана ПФУ особі безпосередньо в ПФУ, але не пізніше третього робочого дня, наступного за днем реєстрації такої довідки. Після закінчення зазначеного строку вона направляється поштою за адресою, указаною у зверненні.

Якщо фонди соцстрахування не надали ПФУ довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 6 до Порядку) або рішення про відмову в видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 7 до Порядку) за 10 днів до закінчення строку оголошення кредиторами своїх вимог юрособі, що припиняється, ПФУ при відсутності заборгованості із сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ видає голові ліквідаційної комісії (уповноваженому) або ліквідатору довідку про відсутність заборгованості, в якій зазначається інформація щодо відсутності заборгованості.

Якщо платник не здійснив розрахунки з ПФУ або ФСС надали органу ПФУ рішення про відмову в видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 7 до Порядку) за 10 днів до закінчення строку оголошення кредиторами своїх вимог юрособі, що припиняється, орган ПФУ видає голові ліквідаційної комісії (уповноваженому) або ліквідатору рішення про відмову у видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ і ФСС (за формою згідно з дод. 8 до Порядку).

Після проведення позапланової перевірки фізособи-СПД, що має найманих працівників, звірення розрахунків з платником ЄСВ, проведення ним остаточного розрахунку та на підставі довідок про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів, наданих ФСС (за формою згідно з дод. 6 до Порядку), ПФУ складає довідку про відсутність заборгованості.

За зверненням фізособи-СПД (уповноваженого) довідка про відсутність заборгованості може бути видана ПФУ такій особі безпосередньо в органі ПФУ, але не пізніше третього робочого дня, наступного за днем реєстрації довідки в органі ПФУ. Після закінчення триденного строку вона направляється поштою за адресою, указаною у зверненні.

Якщо фонди соцстрахування не надали органу ПФУ довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 6 до Порядку) або рішення про відмову в видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 7 до Порядку) за 10 днів до закінчення строку оголошення кредиторами своїх вимог фізособі-СПД, то орган ПФУ при відсутності заборгованості із сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ видає фізособі-СПД (уповноваженій особі) довідку про відсутність заборгованості, в якій зазначається інформація про відсутність довідки про відсутність заборгованості зі сплати страхових коштів відповідного ФСС.

У разі якщо фізособа-СПД не здійснила розрахунки з ПФУ або ФСС надали ПФУ рішення про відмову у видачі довідки про відсутність заборгованості із сплати страхових коштів (за формою згідно з дод. 7 до Порядку) за 10 днів до закінчення строку заявлення кредиторами своїх вимог фізособі-СПД, орган ПФУ видає такій особі рішення про відмову у ПФУ і ФСС (за формою згідно з дод. 8 до Порядку).

У разі отримання від держреєстратора рекомендованого листа про початок процесу проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення юрособи шляхом її ліквідації або припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД орган ПФУ у місячний строк з дати надходження такого повідомлення має надіслати держреєстратору довідку про відсутність або про списання заборгованості юрособи (фізособи-СПД) або повідомлення про наявність боргу зі сплати ЄСВ та повідомлення про неможливість проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення юрособи (припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД) (за формою згідно з дод. 9 до Порядку) із зазначенням причин заперечення органів ПФУ щодо здійснення такої процедури.

Довідка про відсутність або про списання заборгованості юрособи (фізособи-СПД) або повідомлення про наявність боргу із сплати страхових внесків формуються на підставі карток особових рахунків платників за результатами позапланової перевірки платника (у разі проведення).

Причинами заперечень органу ПФУ щодо здійснення держреєстрації припинення юрособи шляхом її ліквідації чи держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД можуть бути:

- наявність заборгованості із сплати ЄСВ та страхових коштів до ПФУ і ФСС;

- неможливість проведення перевірки із зазначенням обґрунтованих обставин, які підтверджують неможливість її проведення (неможливо здійснити перевірку платника через відсутність його за місцезнаходженням, ненадання бухгалтерських документів тощо);

- наявність судових спорів між платником ЄСВ та органом ПФУ чи кримінальних справ за фактами умисного ухилення від сплати ЄСВ та/або внесків на загальнообов’язкове соцстрахування;

- інші заперечення в межах повноважень органів ПФУ.

При усуненні причин і обставин, які були підставою для заперечень органу ПФУ зі здійснення держреєстрації припинення платника, ПФУ не пізніше 10 р.д. з дати, коли він дізнався про усунення обставин, які були підставою заперечень проти проведення держреєстрації припинення юрособи в результаті її ліквідації, відкликає повідомлення про наявність таких заперечень, про що направляє держреєстратору повідомлення про зняття заперечень щодо проведення спрощеної процедури держреєстрації припинення юрособи шляхом її ліквідації чи держреєстрації припинення підприємницької діяльності фізособи-СПД.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»