• Посилання скопійовано

Про виплату призначеної пенсії науковому працівнику

Заявник отримує наукову пенсію та працює на науковій посаді. Чи буде йому продовжено виплату наукової пенсії у разі переведення на іншу роботу (на наукову посаду, на інженерну посаду)?

Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набрав чинності з 1 жовтня 2011 року, внесено зміни, зокрема, до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (далі — Закон).

Статтею 24 Закону (в редакції, що діє з 01.10.2011 р.) передбачено, що пенсія, призначена відповідно до цієї статті, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про державну службу», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України», виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а після звільнення з таких посад — у розмірі, обчисленому відповідно до цього Закону.

Зазначена норма не поширюється на пенсіонерів — науковців, які працевлаштувалися на будь-яку роботу до 01.10.2011 року або працевлаштувалися на посади, які не дають права на отримання пенсії за спеціальними законами після 01.10.2011 р.

Тобто особа, яка отримує пенсію відповідно до Закону і на момент введення в дію Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» працювала і надалі працює на посаді наукового (науково-педагогічного) працівника, матиме право на отримання вказаної пенсії в період роботи на науковій посаді в повному обсязі.

Особам, які отримують пенсії як наукові працівники, однак на 01.10.2011 року не працювали, зокрема, на посадах науковця, державного службовця, при працевлаштуванні на зазначені посади, після цієї дати, пенсія буде виплачуватися за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до звільнення із зазначених посад.

 

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»