• Посилання скопійовано

Уряд вніс законопроект про реформу ЄСВ

Зокрема, пропонується застосовувати до ставки єдиного соцвнеску понижуючий коефіцієнт 0,4, якщо база нарахування ЄСВ перевищує двократний розмір мінімальної зарплати

Уряд вніс законопроект про реформу ЄСВ

Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект від 15.09.2014 р. №5080 "Про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці".

Проектом пропонується:

 -  застосовувати до ставки єдиного соцвнеску понижуючий коефіцієнт 0,4, якщо база нарахування ЄСВ перевищує двократний розмір мінімальної заробітної плати. Якщо ж не перевищує, то пропонується суму єдиного соцвнеску розраховувати як добуток двократного розміру мінімальної заробітної плати на чинну ставку єдиного внеску;

- з 1 січня 2015 року створити Фонд соціального страхування України, об’єднавши ФСС НВВ і ФСС з ТВП на базі Фонду соціального страхування на випадок безробіття та його робочих органів. Новоутворений Фонд визначити центральним органом виконавчої влади, утримання якого буде здійснюється за рахунок коштів, що надійшли від єдиного внеску, а не за рахунок державного бюджету;

Передбачаються також зміни до законодавства про оплату праці, адміністративного та кримінального законодавства, що сприятимуть легалізації заробітної плати та зайнятості, суть яких полягає у наступному:

1. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору в письмовій формі та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу. 

2. У разі оформлення трудових відносин без укладення трудового договору,  роботи на умовах неповного робочого часу при фактичному виконанні роботи повний робочий час приймається рішення про виплату працівникові заробітної плати не нижче середньої заробітної плати за відповідним  видом економічної діяльності без урахування фактично виплаченої заробітної плати, про нарахування та сплату ПДФО та ЄСВ за встановлений період роботи.

3. Передбачаються фінансові санкції для юридичних та фізичних осіб-підприємців  у вигляді штрафу у розмірі від 1 до 30 мінімальних зарплат за:

- допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин,

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час,

- виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску та податків,

- порушення термінів виплати заробітної плати більш ніж за один місяць, виплати не в повному обсязі,

- недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та порушення інших вимог трудового законодавства.

4. Запроваджуються штрафи для посадових осіб за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин; за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв’язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю.

5. Збільшуються в 1,3-2 рази розміри штрафів за порушення порядку нарахування ЄСВ, порушення при поданні звітності щодо ЄСВ, подання недостовірних відомостей, несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»