• Посилання скопійовано

Нові розміри судового збору — боротьба із судами чи з платниками податків?

Законом не лише значно збільшені ставки судового збору при зверненні до суду, а й позбавлено платників податків 10-відсоткової пільги зі сплати збору при оскарженні податкових повідомлень-рішень у першій інстанції

Нові розміри судового збору — боротьба із судами чи з платниками податків?

Як ми повідомляли раніше, Президент підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору”.

Що ж змінилося?

Насамперед зазначимо, що сплата судового збору диференційована залежно від статусу сторони, що подає позов. Тож відтепер для юросіб, суб'єктів владних повноважень та фізосіб чи фізосіб-підприємців встановлено окремі ставки судового збору. При цьому максимальне обмеження для сплати збору тепер передбачене лише для  фізосіб та фізосіб-підприємців. Сума судового збору для  юридичних осіб, суб'єктів владних повноважень залежатиме від суми позову без обмежень. 

Суди загальної юрисдикції (місцеві суди). У разі звернення до місцевих судів розмір судового збору для позовів майнового характеру з 01.09.2015 р. становитиме 1,5 % ціни позову, але не менше 1218 грн для юросіб, та 1 % ціни позову, але не менше 487,20 грн та не більше 6090 грн (до цього часу -  1 % ціни позову, але не менше 243,60 грн та не більше 3654 грн) для всіх позивачів. Для позовів немайнового характеру — 1218 грн для юросіб та фізосіб-підприємців, 487,20 грн — для фізосіб ( на сьогодні — 542,60 грн для всіх).

Господарські суди. Ставки судового збору не зменшено, хоча останнім часом неодноразово зверталась увага на те, що саме через неймовірно великі розміри збору значно поменшало спорів у господарських судах. До того ж суди за таких умов дуже неохоче йшли на розстрочення сплати збору до винесення судового рішення.

Отже, тепер маємо ще сумнішу картину. Звернутись з позовом до господарського суду тепер можна, сплативши судовий збір  у розмірі 1,5 % ціни позову, але не менше 1218 грн та не більше 182700 грн ( на сьогодні - 2 % ціни позову але не менше 1827 грн та не більше 73080 грн). 

Окрім того, вдвічі збільшені розміри збору при поданні:

  • заяви про затвердження плану санації до порушення провадження у справі про банкрутство — 2436 грн,
  • заяви про порушення справи про банкрутство — 12180 грн,
  • заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом; заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство; заяви про розірвання мирової угоди, укладеної у справі про банкрутство, або визнання її недійсною — 2436 грн.

Адміністративні суди. Найбільш проблемним тепер буде оскарження податкових повідомлень-рішень, інших рішень про визначення грошових зобовязань та дій органів ДФС (митних органів тощо). 

При зверненні платників податків до окружних адміністративних судів доведеться сплатити судовий збір:

 - для позовів майнового характеру (при оскарженні рішень про визначення грошових зобовязань):

  • суб’єктом владних повноважень, юрособою - 1,5 % ціни позову, але не менше 1218 грн без максимального обмеження суми збору ,
  • фізособою або фізособою-підприємцем - 1 % ціни позову, але не менше 487,20 грн та не більше 6090 грн.

На сьогодні сума судового збору становить 2 % ціни позову, але не менше 1827 грн та не більше 4 872 грн для всіх.

 -  для позовів немайнового характеру (при оскарженні, зокрема, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень):

  • суб’єктом владних повноважень, юрособою або фізособою — підприємцем — 1218 грн, 
  • фізособою — 487,20 грн.

На сьогодні сума судового збору становить 73,08 грн для всіх.

УВАГА! На даний час під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10 % розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги. З 01.09.2015 р ця норма скасована.

Щодо подання апеляційних та касаційних скарг, то у всіх судах збір за подання скарг тепер оплачуватиметься у розмірі 110 % та 120 % відповідно від суми збору, сплаченого при поданні позову ( раніше — 50% та 70 % відповідно). Звернення до ВСУ обійдеться у розмірі 130 % від суми збору, сплаченого при поданні позову.

Правда, тепер всі органи державної та виконавчої влади, органи місцевого самоврядування позбавлені будь-яких пільг при зверненні до всіх судових інстанцій (стаття 5 Закону України “Про судовий збір” викладена у новій редакції).

Крім того, новим Законом суди зобов'язали перевіряти зарахування судового збору до спеціального фонду держбюджету перед відкриттям (порушенням) провадження у справі.

Наталія Канарьова, "Дебет-Кредит"

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»