• Посилання скопійовано

Кабмін готовий дозволити громадянам переобладнувати житло на свій розсуд

Уже найближчим часом може істотно спроститися дозвільна система перепланування житлових будинків. Зміни підтримав Уряд — тепер слово за нардепами

Кабмін готовий дозволити громадянам переобладнувати житло на свій розсуд

У парламенті зареєстрований проект Кабміну «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання і перепланування житлових приміщень» (№2538а). Документ передбачає внесення змін до Житлового кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення й закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

«Якщо проект буде прийнято, він дозволить уникнути подвійного регулювання одних і тих самих процедур переобладнання й перепланування житлового приміщення та спростити дозвільну систему при введенні об’єктів житлового фонду в експлуатацію», — переконана юрист Ольга Діхтяренко.

Як відзначає експерт, нині ст.152 Житлового кодексу передбачено, що переобладнання і перепланування здійснюються на підставі дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів.

«У поданому до Ради проекті пропонується скасувати видання виконавчим комітетом дозволів на виконання робіт щодо переобладнання й перепланування житлового будинку або приміщення, які не передбачають втручання в несучі й захищаючі конструкції або інженерні системи. Після завершення таких робіт уведення об’єкта в експлуатацію не потрібне», — констатує О.Діхтяренко.

Юрист підкреслює, що реалізація ініціативи дозволить власникам житлових приміщень здійснювати перепланування й переобладнання без відповідного дозволу.

На сьогодні отримати дозвіл досить складно, кожен власник вирішує питання як може, у тому числі й за допомогою хабарів, підкреслює експерт. Тому в разі внесення змін власники будинків і квартир зможуть зареєструвати право власності на перепланований та переобладнаний об’єкт без значних витрат і при цьому скоротити час на узаконення.

Водночас, за словами О.Діхтяренко, власникам житлових приміщень необхідно буде ознайомитися з переліком об’єктів будівництва й будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання відповідного документа. У цьому випадку надається право на виконання таких робіт, після завершення яких не потрібне введення об’єкта будівництва в експлуатацію. Згідно з проектом перелік будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання будь-якого документа, визначається Мінрегіонрозвитку.

«Вважаю, якщо документ буде прийнято, питання з узаконенням перепланування стане вирішуватися набагато простіше. Проте оцінити ефект заздалегідь досить складно, адже поки що не затверджено переліку робіт, дозвіл на проведення яких все одно доведеться отримувати. Тут можуть виникнути додаткові перепони, що створюють основу для корупції», — резюмує О. Діхтяренко.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»