• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(105) | 07.07.2022 р.

Сто п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №10(105) | 07.07.2022 р.

Це – десятий цього року (сто п’ятий загалом і cьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За два тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • розповімо, що з 24 червня діє порядок щодо отримання допомоги по частковому безробіттю під час війни;
  • дізнаємося, як нараховувати ЄСВ резиденту Дія.Сіті у разі прийняття на роботу працівника посеред місяця;
  • повідомимо, що порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати оновлять;
  • зауважимо, що ПФУ оновив Порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність;
  • наведемо нюанси надання відпустки демобілізованому працівнику;
  • проінформуємо про прийняття додаткових трудових правил на час війни.

Гарного вам читання!

 

***

З 24 червня діє порядок щодо отримання допомоги по частковому безробіттю під час війни
КМУ ухвалив Постанову від 21.06.2022 р. №702, якою затверджено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Вона опублікована в «Урядовому курʼєрі» від 24.06.2022 р. і цього ж дня набрала чинності.

Зауважимо, що право на допомогу по частковому безробіттю мають працівники та ФОПи, за яких (які) протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося зупинення (скорочення) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг), що призвело до втрати ними частини заробітної плати (доходу), сплачено (сплатили) ЄСВ.

Якщо протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги по частковому безробіттю законодавством надано право окремим роботодавцям або ФОП, які є застрахованими особами, не сплачувати ЄСВ, застосовуються попередні 180 календарних днів до такого періоду. Докладно про порядок ми писали тут та тут.

 

Резидент Дія.Сіті уклав договір з працівником посеред місяця: що з ЄСВ?
За місяць, в якому юридична особа набула статус резидента Дія.Сіті, єдиний внесок за найманих працівників сплачується на загальних підставах.

Тому юридична особа, яка отримала статус резитента Дія.Сіті та уклала трудові договори і гіг-контракти з найманими працівниками не з початку місяця, нараховує єдиний внесок за такий місяць вказаним працівникам у розмірі 22% на суми фактично нарахованої заробітної плати (винагороди) незалежно від її розміру. Про це ми писали тут.

 

Порядок перевірки банками сплати ЄСВ при виплаті зарплати оновлять
23 червня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати».

Він передбачає затвердження Порядку, який відповідатиме чинним нормам Закону №2464. Його прийняття врегульовує проблему щодо наявної на сьогодні в Порядку №453 невідповідності вимоги щодо сплати єдиного внеску у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати як такої, що суперечить чинному законодавчо встановленому розміру єдиного внеску.

 

ПФУ оновив Порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність
30 червня 2022 року зʼявився текст Постанови ПФУ від 01.06.2022 р. №8-3 щодо змін до цього порядку.

Вона набирає чинності через 10 днів з дня офіційного опублікування 5 липня в «Офіційному віснику». Тобто з 15 липня почнуть діяти нові правила..

Зокрема, Постановою №8-3 запроваджено:

  • черговість подання даних про трудову діяльність працівників в е-формі. Так, з дати набрання чинності змін відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі можна подавати в будь-який період упродовж 5 років з дня набрання чинності Законом №1217, але першочергово слід  подати відомості про трудову діяльність осіб, яким до настання пенсійного віку залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 1 липня 2000 року;
     
  • зміни до правил передачі е-трудових до порталу послуг;
     
  • необхідність подання тільки заповнених сторінок трудової книжки;
     
  • порядок повторного подання трудових книжок;
     
  • можливість подання відомостей про трудову діяльність особисто працівниками до ПФУ;
     
  • порядок подання даних у разі відсутності інформації в реєстрі застрахованих осіб.

 

Нюанси надання відпустки демобілізованому працівнику
Фахівці Держпраці підкреслили, що працівник після демобілізації має право на щорічну основну відпустку на підприємстві, на якому він працював на час призову або укладання контракту.

Цим правом працівник може скористатися у будь-який зручний для нього час (у тому числі відразу після демобілізації), а в разі звільнення незалежно від підстав – отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

 

Додаткові трудові правила на час війни: прийнято у ІI читанні закон
1 липня 2022 року ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин».

Наразі остаточний текст Закону не оприлюднено. Його ми побачимо вже після підписання Президентом.

Основні зміни до законодавства про трудові відносини, передбачені законопроєктом, були такими:

1. Установити, що на час оголошення воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу можуть здійснюватися та вестися в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ, відповідно до законодавства у сфері електронного документообігу.

2. Запровадити додаткову підставу для звільнення працівника – неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника, або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій, а також ввести особливу процедуру вивільнення таких працівників.

3. Жахливі наслідки війни та наявність великої кількості її жертв зумовлюють введення додаткової підстави для розірвання трудового договору – відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»