• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(109) | 21.09.2022 р.

Сто дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

 «Трудові відносини. Зарплата і кадри» №14(109) | 21.09.2022 р.

Це – чотирнадцятий цього року (сто дев’ятий загалом і одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зауважимо, що  Мінекономіки розробило примірну форму трудового договору з фрілансером;
  • зазначимо, що через війну введуть окремі правила виправлення помилок у лікарняних листках;
  • підкреслимо, що народні депутати планують оновити правила нарахування та виплати лікарняних;
  • зʼясуємо, як зростання мінімальної зарплати з 1 жовтня  вплине на витрати з оплати праці;
  • проінформуємо, що Уряд впровадив продовження відстрочки від мобілізації заброньованих працівників ще на два місяці.

Гарного вам читання!

 

***

Відстрочка від мобілізації заброньованих працівників ще на два місяці
7 вересня Кабінет Міністрів передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час.

Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Міністерства економіки в березні – квітні, термін дії яких спливає у вересні – жовтні цього року. Рішення щодо продовження відстрочки на строк до двох місяців може бути прийняте Мінекономіки лише один раз. Про це ми писали тут.

9 вересня на сайті КМУ зʼявився текст відповідної Постанови №1002. Зауважимо, що Постанову було опубліковано в «Урядовому курʼєрі» 10 вересня. Відповідно її норми почали діяти з цієї дати.

 

Оновлення правил нарахування та виплати лікарняних: що передбачає новий законопроєкт?
12 вересня 2022 р. у ВРУ зареєстровано законопроєкт №8017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності».

У разі прийняття закон набере чинності з 1 січня 2023 року.

Проєктом акта серед основних заходів, зокрема, передбачається:

1) надання ФСС права встановлювати порядок перевірки достовірності відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду та зупиняти виплати з Фонду в разі відмови або перешкоджання, а також виявлення фактів подання недостовірних відомостей, порушення порядку використання цих коштів;

2) встановлення відповідальності лікарів, які допустили необґрунтоване та неправомірне створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність та стягнення з них суми матеріального забезпечення;

3) запровадження рівня максимального розміру суми допомоги з тимчасової непрацездатності та умови для отримання застрахованими особами права на матеріальне забезпечення в повному розмірі при наявності перед настанням страхового випадку страхового стажу не менше шести місяців підряд;

4) встановлення що, якщо ушкодження здоров’я потерпілого настало внаслідок або у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, розмір страхових виплат зменшується на підставі висновку комісії з розслідування нещасного випадку на 50 відсотків, а виплата решти 50 відсотків проводиться за рахунок роботодавця;

5) встановлення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності для застрахованих осіб, які мають страховий стаж понад вісім років – 80% середньої заробітної плати (доходу);

Про це докладніше ми розповіли тут.

 

Через війну введуть окремі правила виправлення помилок у лікарняних листках
13 вересня на сайті профспілок було опубліковано проєкт спільного Наказу МОЗ, Мінсоцполітики та ФСС щодо внесення змін до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

У цій Інструкції зʼявляться нові пункти 13-15. Нові норми потрібні  для реалізації прав пацієнтів, які тимчасово втратили свою непрацездатність та внаслідок проведення бойових дій не можуть звернутися до того ж закладу охорони здоров'я для виправлення помилки в виданому листку непрацездатності.

Але це стосується ситуації, коли у пацієнта немає змоги звернутися  до закладу охорони здоров'я, лікарем якого було видано бланк ЛН, у зв'язку з розташуванням такого закладу в районі проведення воєнних (бойових) дій, або перебуванням в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), чи припиненням діяльності внаслідок обставин непереборної сили.

Помилки виправляються головою лікарсько-консультативної комісії.

 

Мінекономіки розробило примірну форму трудового договору з фрілансером
З 10 серпня діє Закон №2421, яким введено в КЗпП норми щодо трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Сам трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити, інформацію про:

  • спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків;
     
  • спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання у випадках,
    передбачених частиною восьмою цієї статті;
     
  • інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

При цьому нормою КЗпП було встановлено, що примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом має бути затверджена  Мінекономіки.

І ось 19 вересня на сайті профспілок зʼявився проєкт наказу Мінекономіки щодо затвердження примірної форми договору. З ним можна ознайомитися за посиланням.

Тепер наказ має бути зареєстровано в Мінʼюсті та офіційно опубліковано.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
З 1 жовтня 2022 року збільшиться розмір мінімальної заробітної плати. Які наслідки це матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Про це ми розповіли ось тут.

***

 

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»