• Посилання скопійовано

Пенсійну систему чекають чергові реформи

Передбачається, що пенсії призначатимуть за єдиним принципом, буде впорядковано процедуру їх обчислення, а Пенсійний фонд позбавиться не властивих йому виплат

Пенсійну систему чекають чергові реформи

Про це повідомив Голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний під час робочої поїздки до Сумської області.

«Щоб вирішити проблеми, які накопичилися протягом останніх років у системі пенсійного забезпечення, Урядом за останні кілька місяців вжито низку реальних і рішучих заходів», - підкреслив керівник Пенсійного фонду.

Законопроект, що вже опрацьований в експертному середовищі, нині узгоджується в Кабінеті Міністрів. Він дозволить суттєво реформувати систему пенсійного забезпечення жителів України. Передбачається, що пенсії призначатимуть за єдиним принципом, буде впорядковано  процедуру їх обчислення, а Пенсійний фонд позбавиться не властивих йому виплат.

"На сьогодні в Україні в середньому одна працююча людина утримує одного пенсіонера. Тому потрібно мати й інші джерела пенсійного забезпечення громадян. Одне з них — накопичувальна система. Наприклад, коли людина протягом життя відкладає щомісяця певну суму, і з цих заощаджень формуватиметься потім частина її пенсійних виплат. Ці кошти до моменту виходу людини на пенсію не лежатимуть мертвим вантажем, їх інвестуватимуть у різні перевірені та прибуткові проекти, отже, вони даватимуть інвестиційний дохід. І  за 20—40 років має накопичитися певна сума, що стане відчутним додатком до пенсії, яку людина отримуватиме від солідарної системи пенсійного забезпечення" — зауважив Олексій Зарудний.

Механізм цієї накопичувальної системи було законодавчо закріплено в Україні ще у 2004 році, проте сама система поширення не набула, адже слід було ухвалити окремий закон про початок її функціонування. Але тоді цього не відбулося. Тепер проект такого закону створюють, проводять належні розрахунки. "Ми пропонуватимемо, щоб така система стартувала з 1 січня 2017 року", — повідомив Олексій Зарудний.

Та, на його переконання, тут багато дискусійних і проблемних питань. Тому законопроект перед ухваленням обов’язково оприлюднять й обговорюватимуть. Для молодих громадян участь у накопичувальній системі буде обов’язковою, для старших — за бажанням.

Голова правління ПФ також наголосив, що, попри нововведення, відмовлятися від солідарної системи пенсійного забезпечення громадян повністю Україна не буде. Адже кожна з цих систем має і плюси, і ризики, отже, слід підтримувати баланс. 

На підставі: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»