• Посилання скопійовано

Єдиний податок-2012. Основні відомості про нову спрощену систему оподаткування

1 січня 2012 року набрав чинності Закон України від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон №4014).

Цей документ кардинально реформував спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Нижче наведено стислий аналіз умов і порядку застосування спрощеної системи оподаткування для фізичних осіб ? підприємців і юридичних осіб.

Зміни для платників податку на прибуток щодо роботи з суб'єктами господарювання на спрощеній системі оподаткування

Істотним моментом у Законі №4014 є відновлення праваплатниківподатку на прибуток відносити до складу витрат кошти, сплачені приватним підприємцям на спрощеній системі оподаткування. Із Податкового кодексу вилучено підпункт 139.1.12, яким передбачалося згадане вище обмеження. Проте слід враховувати, що не всі платники єдиного податку матимуть можливість працювати з юридичними особами, про що ? нижче.

Шість груп платників єдиного податку та умови роботи

Нова спрощена система оподаткування (з урахуванням змін, що набрали чинності згідно з Законом від 05.07.2012 р. №5083-VI) розподіляє її суб'єктів на 6 груп, з яких перша, друга, третя і п'ята передбачають умови роботи для різних категорій фізичних осіб — підприємців, а четверта і шоста групи — це юридичні особи на спрощеній системі оподаткування.

Обсяг доходів, гранично допустимий для платників єдиного податку, значно збільшено. Підприємці 2-ї, 3-ї, 5-ї груп можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування до досягнення обсягу доходу у розмірі 1 000 000 грн, 3 000 000 грн і 20 000 000 грн відповідно, для юридичних осіб у 4-й та 6-й групах єдиного податку обсяг доходу за календарний рік може становити 5 000 000 грн і 20 000 000 грн відповідно.

Для платників єдиного податку Законом №4014 передбачено здійснення розрахунків за товари, роботи, послуги тільки у грошовій формі (готівковій або безготівковій) (пп. 291.6 ПКУ).

За порушення зазначеної норми і використання іншої форми розрахунків передбачено наслідки у вигляді сплати подвійної ставки єдиного податку на суму такого розрахунку для юридичних осіб (пп. 293.5 ПКУ) і сплати ставки єдиного податку у розмірі 15% для фізичних осіб ? підприємців ? платників єдиного податку 1-ї, 2-ї і 3-ї груп. Крім того, зазначене порушення є підставою для анулювання свідоцтва платника єдиного податку (пп. 299.15 ПКУ).

Перехід на спрощену систему оподаткування допускається лише один раз за календарний рік (пп. 298.1.4 ПКУ).

Підприємців, які мають право працювати у 1-й групі «єдиноподатників», обмежено у видах діяльності (в основному, це побутові послуги населенню, обмежені переліком, зазначеним у п. 291.7 ПКУ).

Єдиний податок та єдиний соціальний внесок

Єдиний податок, який сплачується фізособами-підприємцями, а також юридичними особами, більше не зменшуватиме суму єдиного соціального внеску, який нараховується на заробітну плату найманих працівників, а також як обов'язковий внесок для підприємців. З 1 січня 2012 року ці внески сплачуватимуться окремо.

Визначення обсягу доходу платника єдиного податку

Відповідно до пп. 292.4 ПКУ під час надання послуг, виконання за договорами доручення, агентськими договорами, договорами транспортної експедиції доходом платника єдиного податку вважається тільки сума його винагороди. Крім того, як зазначено у пп. 292.14 НКУ, визначення доходу здійснюється з метою обкладення єдиним податком, а також надання права суб'єкту господарювання реєструватися або перебувати на спрощеній системі оподаткування.

Податковий кодекс тепер не містить поняття «виручка», а тільки поняття «доходи». Граничний обсяг доходів посередників за договорами доручення, агентськими договорами, договорами транспортної експедиції тепер підраховуватиметься відповідно до наведених вище норм. Таким чином, «єдиноподатники», що працюють за зазначеними вище посередницькими договорами, зможуть довше працювати, не перевищуючи граничного обсягу доходу.

Крім того, навіть якщо суб'єкт господарювання у 2011 році перевищив гранично допустимий для «єдиноподатника» обсяг виручки, передбачений Указом Президента України від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва», він мав право реєструватися платником єдиного податку у 2012 році. Своїм правом такий платник єдиного податку міг скористатися за умови, що обсяг його доходу (винагороди) за 2011 рік не перевищив встановлених ПКУ меж (див. абзац «г» пункту 5 розділу II Перехідних положень Закону №4014).

Друга група платників єдиного податку

Основними умовами перебування суб'єктів господарювання ? фізосіб на спрощеній системі у другій групі є:

  • до другої групи ЄП належать тільки фізособи-підприємці, що здійснюють діяльність з надання послуг платникам єдиного податку або населенню, виробництво або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства;

  • кількість найманих працівників не може перевищувати 10 осіб;

  • обсяг доходу не повинен перевищувати суму 1 000 000 грн.

При цьому для фізосіб ? підприємців 2-ї групи передбачено сплату єдиного податку в розмірі від 2 до 20% суми мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня календарного року, тобто трохи більше за 200 грн. Сума єдиного податку перераховується платником авансом до 20 числа місяця, що передує звітному. За невчасну сплату авансового платежу з єдиного податку передбачено штрафну санкцію у розмірі 50% ставки єдиного податку (п. 122.1 ПКУ). Передбачено також ведення обліку у книзі доходів і витрат. Фізособи ? підприємці 2-ї групи, які працюють без найманих працівників, мають право оформити відпустку або лікарняний лист на термін від 30 і більше календарних днів, подавши заяву у вільній формі та лікарняний лист до податкової інспекції. На період відпустки і лікарняного вони звільняються від сплати єдиного податку (пп. 298.3.2 ПКУ).

Платники єдиного податку другої групи, які перевищили гранично допустимий обсяг доходів, зобов'язані не пізніше 20 числа місяця, що настає за календарним кварталом, в якому допущено перевищення, перейти до третьої групи платників єдиного податку або на загальну систему оподаткування. З суми доходів, що перевищує граничний обсяг, необхідно буде сплатити єдиний податок за ставкою 15%. Зазначимо, що Закон №4014 передбачає обкладення суми перевищення саме єдиним податком, а не податком з доходів фізичних осіб, як передбачалося раніше. Адже доходи, отримані фізособою-підприємцем, з яких сплачується єдиний податок, не включаються до сукупного місячного (річного) доходу фізособи (пп. 165.1.36 ПКУ).

Третя, четверта, п'ята і шоста групи платників єдиного податку

Умовами перебування фізичних осіб — підприємців у третій групі платників єдиного податку є:

  • кількість найманих працівників у межах 20 осіб;

  • граничний обсяг доходу, що не перевищує 3 000 000 грн.

П'ята група платників єдиного податку передбачає:

  • кількість найманих працівників у межах 20 осіб;

  • граничний обсяг доходу, що не перевищує 20 000 000 грн.

Для юридичних осіб ? платників єдиного податку середньооблікова кількість працівників не має перевищувати 50 осіб, а також обсяг доходу протягом календарного року не повинен перевищувати 5 000 000 грн.

При цьому для підприємців третьої групи, а також для юридичних осіб є тільки обмеження, передбачені загалом для всіх суб'єктів господарювання, які переходять на спрощену систему оподаткування. Тобто вони можуть надавати послуги підприємствам ? платникам податку на прибуток на загальних підставах, нерезидентам, так само як і всім іншим суб'єктам.

Платники єдиного податку, які належать до третьої або четвертої групи, мають право обрати ставку єдиного податку у розмірі 5% від доходу без сплати ПДВ або ж 3% від доходу зі сплатою ПДВ.

Для платників єдиного податку п'ятої і шостої груп передбачено ставки податку у розмірі 10% від доходу без сплати ПДВ або ж 7% від доходу зі сплатою ПДВ.

Умови реєстрації платників єдиного податку платниками ПДВ

Відповідно до абз. 4 «г» підпункту 293.8. Податкового кодексу ставку у розмірі 3 або 7% може бути обрано платником єдиного податку, який застосовує ставку єдиного податку 5% (10%) у разі надання ним послуг (виконання робіт) платникам ПДВ і якщо обсяг постачання таких послуг за останні 12 календарних місяців сукупно перевищує обсяг, встановлений підпунктом 181.1 ПКУ (300 000 грн). Отже, щоб платнику єдиного податку (3-ї або 4-ї групи) за ставкою 5% зареєструватися платником ПДВ, йому необхідно:

  • надавати послуги або виконувати роботи;

  • його замовники мають бути платниками ПДВ;

  • за 12 календарних місяців обсяг його доходів повинен досягти 300 000 грн.

Решта всіх суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему і сплачують єдиний податок за ставкою 5% (10%), не мають права реєструватися платниками ПДВ.

Обов'язок реєструватися платником ПДВ настає тільки у разі перевищення «єдиноподатником» граничного обсягу доходу, що надає йому право перебувати на спрощеній системі оподаткування. У такому разі з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, в якому відбулося перевищення граничного розміру доходу, платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, а також зареєструватися платником ПДВ в установленому порядку.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»