• Посилання скопійовано

Яких фізосіб-«єдинників» Гетманцев хоче звільнити від РРО?

Власник магазину квітів або перукарні площею менше 40 кв. м зможе працювати без РРО. Це передбачає новий законопроєкт народних депутатів від «Слуги Народу» №2645-д. Хто ще і за яких умов звільнятиметься від РРО? Яких штрафів позбавлять підприємців?

Яких фізосіб-«єдинників» Гетманцев хоче звільнити від РРО?

Відтепер власник магазину квітів або перукарні площею менше 40 кв. м зможе працювати без реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Це передбачає новий законопроєкт народних депутатів від «Слуги Народу» №2645-д. Хто ще і за яких умов звільнятиметься від РРО? Яких штрафів позбавлять підприємців? Розповідає голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

***

Законопроєкт про лібералізацію застосування підприємцями РРО №2645-д готовий йти до сесійної зали. Яких змін чекати ФОПам?

Для початку маю пояснити. Перед нинішнім  законопроєктом про лібералізацію парламент вже ухвалив важливі та необхідні для економіки закони, за якими ФОПи–платники єдиного податку мають обов’язково використовувати в роботі реєстратори розрахункових операцій та/або програмні РРО. Також законом чітко передбачено забезпечення державою (податковою) безкоштовного програмного РРО, яке можна завантажити на смартфон із сайту податкової служби. Тож з 1 січня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для фізосіб-«єдинників» за окремими ризикованими видами діяльності. Це продаж ювелірних виробів, текстилю, діяльність у сфері туризму, ресторанів, торгівля в інтернеті. Усі ці галузі, на жаль, повністю перебувають у тіні. Тобто завозиться контрабанда, і вся продукція реалізується на тіньовому ринку. Але з 1 січня вони фіскалізуються – держава контролюватиме розрахункові операції у таких підприємців.

А з 1 квітня 2021 року мають використовувати РРО 2,3 та 4 групи ФОПів. Таким чином ми просили всіх підприємців користуватися РРО, який дозволяє видавати чеки після продажу товарів та послуг, а також в режимі онлайн передавати дані про всі операції до податкової.

Але за доопрацьованим законопроєктом не всі підприємці мають використовувати в роботі РРО. Головне завдання – пом’якшити умови фіскалізації та вивести з неї ті види діяльності, що не цікаві державі для контролю.

Ми працювали з реальними підприємцями. Щоб, з одного боку, могли продовжити процес детінізації економіки та забезпечити додаткові кошти до бюджету. А з іншого – зробити це максимально безболісно для малого бізнесу. Тобто ми пом’якшуємо фіскалізацію для бізнеса, аби він міг нормально та комфортно працювати в тих складних умовах, у яких сьогодні опинилась держава та й світ загалом. І до цього рішення ми прийшли разом, у діалозі з бізнесом. Тому зараз частину ФОПів ми звільнятимемо від РРО.

 

Кого саме звільнятимуть від РРО?

По-перше, розширюємо 1 групу платників єдиного податку. Вони вже звільнені від використання РРО, але тепер ми розширюємо перелік побутових послуг. Без РРО працюватимуть підприємці, які надають: послуги з індивідуального навчання (репетитора); послуги з індивідуального виховання дітей (гувернера); послуги з утримання домашніх тварин, у т.ч. дресирування та догляд за ними; послуги рекламних і споживчих фото- та відеоробіт; послуги з дизайну; послуги з реставрації творів мистецтва; послуги з виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням.

 

А як щодо ФОПів решти груп?

Також частково звільняються від використання РРО підприємці 2 групи з відповідними видами діяльності.

Це роздрібна торгівля: у неспеціалізованих магазинах (крім торгівлі технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту) текстилю; вживаних товарів; деталей та приладдя для автотранспортних засобів; продуктами харчування (крім підакцизної продукції); товарами культурного призначення та товарами для відпочинку; квітами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них; сувенірами та виробами народних майстрів. Крім того, надання послуг перукарнями та салонами краси, а також послуг із тимчасового проживання у приміщеннях площею не більше 400 кв. метрів.

Окрім того, має значення ще один критерій – місце здійснення діяльності та розмір загальної площі торговельного об’єкту. Тобто скасування РРО стосуватиметься підприємців, у яких загальна площа не перевищує 60 кв. м у селах або селищах та 40 кв. метрів – у містах.

 

Чому саме такі критерії?

Ми маємо брати до уваги особливості адміністрування та діяльності мікро- та малого підприємництва в плані оподаткування. Якщо простими словами: всі ці підприємці мають маленький грошовий обіг в силу товару/послуги, які вони реалізують/надають, та розміру площі, на якій працюють. Вони просто не зможуть фізично перевищити ту межу, ліміт грошового обігу, який потребує контролю держави.

Для нас немає сенсу контролювати магазин квітів на 30 кв. м, він просто не має можливості заробити стільки, скільки може заробити магазин електроніки на 100 кв. м. Останній може перевищити ліміт грошового обігу і подати звітність, у якій про таке перевищення – ані слова. Мовляв, ми в межах ліміту працюємо, а насправді – решта прибутку йде в обхід податкової, і страждає державний бюджет.

Податкове адміністрування малих ФОПів коштуватиме державі дорого, а для самого ФОПа буде занадто обтяжливим. А ми маємо працювати так, щоб малий бізнес міг спокійно розвиватись. І держава не витрачала зайві сили та кошти на контроль того, хто не завдасть шкоди.

 

Наскільки сьогодні важливо запровадити РРО?

Білий бізнес підтримує нас. Це важливий та необхідний крок. По-перше, фіскалізація дозволить нам забезпечити право на чек для 40 млн споживачів: отримувати чек за купівлю товару, можливість захищати свої права як споживача, можливість довести, що ти придбав товар і в разі необхідності можеш повернути гроші через його низьку якість або відремонтувати. Таким чином ми захищаємо право покупця.

По-друге, це протидія контрабанді. Нелегальний товар перетинає митний кордон і повинен десь реалізовуватися. По-третє, це створення рівних умов для господарювання в Україні.

 

 

Це правда, що бізнес звільнятимуть від штрафів?

Якщо ви використовуєте програмне РРО, ми прибираємо штрафи. Не буде штрафу за те, що ви не внесли до системи попередньо товари, які у вас продаються. А раніше, якщо магазин закупив продукти і не вніс їхні найменування до системи, був штраф. Зараз – ні. Продали, він потрапив у систему, податкова побачила операцію – і все.

Не буде штрафу також за неподання до контролюючих органів податкової звітності, пов’язаної із застосуванням програмних РРО. Реєстратори для того і створені, щоб у режимі онлайн передавати інформацію про всі грошові операції.

***

Читайте також:  Звільнення окремих фізосіб-«єдинників» від РРО: з'явився текст законопроєкта Гетманцева

Джерело: Слуга народу

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»