• Посилання скопійовано

Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ: опубліковано наказ

Наказ №148 опубліковано в «Офіційному віснику» 31 березня. Тобто його норми діють з 1 квітня. Але до 1 липня ще чинний старий порядок заповнення платіжок. ДПС також наголосила, що застосовувати старі правила можна до 1 липня

Нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ: опубліковано наказ
31 березня 2023 року опубліковано в «Офіційному віснику» №32 Наказ Мінфіну від 22.03.2023 р. №148, яким затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення.
Про затвердження Порядку ми писали тут, а аналіз змін наводили в аналітиці
 
Що змінилося?
Головною метою Наказу №148 є, зокрема, спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.
Так, кількість обов’язкових полів, які заповнюються платниками у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції, зменшено до 2 полів – для платників на бюджетні/небюджетні/депозитний рахунки («Код виду сплати», «Додаткова інформація запису») та до 1 поля – для платників на єдиний рахунок («Додаткова інформація запису»).
 

 Коли запрацюють нові правила заповнення платіжок?

Зе текстом Hаказу №148 він набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше 1 квітня 2023 року, крім пункту 3 цього Наказу (скасування попереднього Порядку №666), який набере чинності з 1 липня 2023 року.
Тож попередній Порядок №666 буде скасовано лише з 1 липня 2023 року. Наказ №148 опубліковано 31 березня, хоча про це інформація зʼявилася тільки тепер. 
Увага! До 1 липня можна заповнювати платіжки за старими правилами до 1 липня! ДПС підкреслила, що для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, ЄСВ можна використовувати і старий формат реквізиту «Призначення, платежу». Про це читайте тут.
Банки ще також мають підготувати свої «Клієнт-Банк» або платіжні додатки для заповнення платежів за новими правилами.
 

Приклади для юросіб

  • Приклад сплати ЄСВ

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця

По-старому потрібно було заповнювати так:

*;101;30120659;єдиний внесок за лютий 2023 року;;;.

  • Приклад сплати ЄП

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за І квартал 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;30120659;єдиний податок за І квартал 2023 року;;;

 

Приклади для ФОПів

  • Сплата ЄП 1 та 2 групами

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за квітень 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;2271416551;сплата єдиного податку за березень 2023 року;;;

  • Сплата ЄСВ

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 ЄСВ за І квартал 2023 року

По-старому потрібно було зазначати:

*;101;2271416551;сплата ЄСВ за І квартал 2023 року;;;

 

Нюанси для сплати податків третіми особами

Дивиться, наразі принаймні Приват, оновив платіжки. В них тепер є раквізит Фактичний відправник. Скоріш за все, по ньому буде орієнтуватися ДПС. 

Так от Фактичний отримувач – особа, яка в платіжній інструкції платника зазначена фактичним отримувачем коштів і якій із настанням відповідних підстав отримувач перерахує кошти на рахунок.

Фактичний платник – особа, яка в платіжній інструкції платника зазначена фактичним платником і грошові зобов'язання якої виконує платник шляхом ініціювання платіжної операції зі свого рахунку.

Про це ми писали тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»