• Посилання скопійовано

В ЄДР впровадили низку змін щодо кінцевого бенефіціара

16 червня ДП «НАІС» оновило програмне забезпечення ЄДР. Зокрема, впроваджено нову реєстраційну дію «Державна реєстрація підтвердження достовірності відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності»

В ЄДР впровадили низку змін щодо кінцевого бенефіціара

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» 16.06.2023 оновило програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Поточним оновленням впроваджено низку змін щодо кінцевого бенефіціарного власника (КБВ) та структури власності, а саме:

1. Припинено використання реєстраційної дії «Державна реєстрація підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника».

2. Впроваджено нову реєстраційну дію «Державна реєстрація підтвердження достовірності відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності». Реєстраційна дія призначена для:

  • встановлення відмітки про можливу недостовірність структури власності;
  • встановлення відмітки, що структура власності визнана Національним банком України непрозорою;
  • встановлення відмітки про можливу недостовірність інформації про кінцевого бенефіціарного власника.

3. До вкладки «Інформація» додано новий блок «Відомості про структуру власності» для внесення додаткових відомостей у структурованому вигляді.

4. Доповнено реєстраційну дію «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу» новим типом змін: «Зміна структури власності». При обранні зазначеного типу змін новий блок «Відомості про структуру власності» стає активним для редагування.

5. Припинено ведення існуючих форм внесення даних про КБВ (форми будуть доступні лише на перегляд), а саме:

  • Бенефіціар (фізична особа - резидент);
  • Бенефіціар (фізична особа - нерезидент).

6. Створено єдину універсальну форму для внесення інформації про КБВ з можливістю внесення декількох громадянств: «Фізична особа - бенефіціар». Для внесення змін до відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, які внесені у попередні форми, потрібно буде їх вилучити та додати до нової єдиної універсальної форми.

7. Забезпечено автоматичне проставлення тексту причини відсутності кінцевого бенефіціарного власника у разі проставлення відмітки «Кінцевий бенефіціарний власник відсутній».

8. Доопрацьовано функціонал державної реєстрації створення товариства з обмеженою відповідальністю, що діє на підставі модельного статуту, в автоматичному режимі в частині переходу на  єдину універсальну форму для внесення інформації про КБВ, а також для внесення додаткових відомостей про структуру власності.

9. Блок «Відомості про юридичних осіб, через яких здійснюється опосередкований вплив на юридичну особу» вилучено.

10. Забезпечено відображення оновленої інформації у формах надання відомостей з Єдиного державного реєстру з урахуванням єдиної універсальної форми КБВ.

11. Оновлено назви форм, блоків, списків тощо (вилучено текст «контролерів»).

 

Від редакції: Нагадаємо, що  ще улітку 2022 року ми вказували,  що встановлені Законом №361 зобов’язання щодо оновлення відомостей про КБВ та здійснення щорічного підтвердження відомостей про КБВ, яке повноцінно запроваджується з 2023 року, підпадають під дію норм Закону №2115. Тож передбачені законодавством штрафи від 17000 до 51000 грн за неподання інформації про бенефіціарів до 11 липня 2022 року до суб’єктів господарювання не застосовуватимуться.

Джерело: ДП "Національні інформаційні системи"

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»