• Посилання скопійовано

Штрафів за неінформування про бенефіціарів під час війни не буде: офіційне розʼяснення від Мінʼюсту

Передбачені законодавством штрафи за неінформування про бенефіціарів у розмірі від 17000 до 51000 грн під час війни та протягом 3 місяців після застосовуватися не будуть

Штрафів за неінформування про бенефіціарів під час війни не буде: офіційне розʼяснення від Мінʼюсту

Нагадаємо, що на вимоги Закону №361 оновлення інформації про бенефіціарів у ЄДР розпочалося 11 липня 2021 року та триватиме до 11 липня 2022 року (включно). Про це ми писали тут.

Але наразі триває війна, тому ми в своїй статті й вказували, що з 12 липня Мінʼюст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації.

Нарешті зʼявилася офіційна позиція Мінʼюста щодо порядку подання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структури власності юридичної особи в умовах військового стану.

У своєму листі Мінʼюст навів норми Закону №2115. Так, пп. 2 п. 1 Закону №2115 визначено, що у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення до фізичних осіб, фізичних осіб – підприємців, юридичних осіб не застосовується адміністративна та/або кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітності та/або документів, визначених підпунктом 1 цього пункту.

Також особи, які не мають фізичної можливості протягом строку, визначеного цим Законом, подати звітність чи документи, зазначені у підпункті 1 цього пункту, у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільняються від адміністративної та/або кримінальної відповідальності та подають звітність чи документи протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання (пп. 3 п. 1 Закону №2115).

Так от Мінʼюст наголосив, що встановлені Законом №361 зобов’язання щодо оновлення відомостей про КБВ та здійснення щорічного підтвердження відомостей про КБВ, яке повноцінно запроваджується з 2023 року, підпадають під дію норм Закону №2115. Тож передбачені законодавством штрафи від 17000 до 51000 грн за неподання інформації про бенефіціарів до 11 липня 2022 року застосовуватися до суб’єктів господарювання не будуть.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»