• Посилання скопійовано

Облік витрат на сплату штрафу та судового збору

ТОВ «А» придбавало товар у ТОВ «В». Але «А» не виконувало зобов’язань і «В» звернулося до суду. Суд постановив стягнути з «А» штрафні санкції і судовий збір. Стягнення проводить приватний виконавець. То хто для «А» є контрагентом? Що відображати у додатку 4ДФ?

Облік витрат на сплату штрафу та судового збору

ТОВ «А» придбавало товар у ТОВ «В». Але «А» не виконувало зобов’язань, тому «В» звернулося до суду. Суд постановив стягнути з «А» на користь «В» штрафні санкції та судовий збір. Примусове стягнення коштів проводить приватний виконавець. Хто для «А» є контрагентом — «В» чи виконавець, якому перерахують кошти? Чи відображати сплату в додатку 4ДФ?

 

Хто є контрагентом?

Особою, на користь якої присуджено виплатити штраф і відшкодувати судові витрати, є ТОВ «В». Тому «В» є контрагентом. Виконавець усього лишень стягує кошти на користь «В».

Зі стягнутих сум виконавець відшкодовує витрати на виконавче провадження, утримує власну винагороду та перераховує кошти стягувачу (в цій ситуації «В») (див. ст. 45 Закону про виконавче провадження).

 

Коли визнавати витрати?

Відповідно до п. 5 НП(С)БО 11 «Зобов’язання», зобов’язання визнається, якщо:

  • його оцінка може бути достовірно визначена та
  • є ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення.

Ці умови виконуються в момент набрання сили судовим рішенням щодо стягнення штрафу та збору. Таким чином, на цю дату зобов’язання слід визнати.

Витрати визнають витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені (п. 7 НП(С)БО 16 «Витрати»).

Витрати, які неможливо прямо пов’язати з доходом певного періоду, відображають у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

З наведеного випливає, що на дату набрання рішенням суду законної сили ТОВ «А» має відобразити в бухгалтерському обліку зобов’язання та витрати:

  • Д-т 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» К-т 685 (контрагент ТОВ «В») — на суму штрафу;
  • Д-т 949 «Інші витрати операційної діяльності» К-т 685 (контрагент ТОВ «В») — на суму відшкодування судових витрат.

Перерахування коштів:

  • Д-т 685 — К-т 311 — на суму коштів, перерахованих виконавцю.

 

Чи відображати сплату в додатку 4ДФ?

Дивимося відповідь ДПС на подібне запитання в ЗІР (103.02):

«Хто виступає податковим агентом щодо оподаткування та відображення у додатку 4ДФ до Розрахунку доходу у вигляді відшкодування моральної шкоди, утриманого роботодавцем із фактичного заробітку працівника на підставі постанови виконавця і перерахованого на рахунок виконавчої служби для подальшої виплати стягувачу?».

ДПС відповідає, що роботодавець, який на підставі постанови виконавця утримує із фактичного заробітку працівника суми відшкодування моральної шкоди і перераховує їх на рахунок виконавчої служби для подальшої виплати стягувачу, виступає податковим агентом щодо оподаткування та відображення у додатку 4ДФ такого доходу. При цьому в додатку 4ДФ дохід у вигляді немайнової (моральної) шкоди, незалежно від його розміру, відображає за ознакою доходу «120» із зазначенням РНОКПП стягувача.

Таким чином, позаяк у наведеній ситуації стягувачем виступає юрособа (ТОВ «В»), то виплати через виконавця коштів такій юрособі в додатку 4ДФ не відображають.

Відображати виплату на користь виконавця із зазначенням ІПН виконавця немає підстав.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення »