• Посилання скопійовано

Витрати на таксі під час відрядження - додаткове благо?

На думку ДФСУ, якщо за рішенням керівника юрособи ці витрати були відшкодовані працівнику, то сума таких витрат буде вважатись додатковим благом і оподатковуватиметься за ставкою 18%

Витрати на таксі під час відрядження - додаткове благо?

Фахівці ДФСУ в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 103.17) нагадують, що витрати на таксі, які були понесені найманим працівником під час відрядження (як в межах території України, так і за кордоном) не підлягають обов’язковому відшкодуванню, оскільки їх не включено у перелік витрат на відрядження, які підлягають відшкодуванню при наявності підтвердних документів згідно з пп. 170.9.1 ПКУ.

Але якщо за рішенням керівника юридичної особи ці витрати були відшкодовані працівнику, то сума таких витрат буде вважатись додатковим благом та включатися до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Від редакції: Як відомо, для оподаткування ПДФО додаткового блага потрібно розрахувати базу оподаткування із застосуванням натурального коефіцієнта. Нагадаємо, що у 2016 році застосовується єдина ставка ПДФО у розмірі 18% відповідно до змін, внесених до норм ПКУ Законом №909. Тож відтепер незалежно від вартості додаткового блага потрібно застосовувати для обчислення бази оподаткування ПДФО єдиний натуральний коефіцієнт (К = 100 : (100 - 18)) та він дорівнюється 1,2195.

Із визначеної бази оподаткування потрібно утримати ПДФО за ставкою 18%. 

Не слід забувати, що сума додаткового блага, яка підлягає оподаткуванню ПДФО, слід ще оподатковувати військовим збором. Військовий збір потрібно утримати за ставкою 1,5% саме із вартості додаткового блага, яка підлягає оподаткуванню ПДФО без застосування натурального коефіцієнту. 

При цьому додаткове благо слід відобразити у розд. І ф. №1 ДФ за ознакою доходу «126».

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»