• Посилання скопійовано

Організація персональнього обліку військовозобов'язаних та призовників

Усі працедавці зобов'язані вести персональний облік військовозобов'язаних та призовників. Розглянемо нюанси орагнізації такого обліку на підприємстві

Організація персональнього обліку військовозобов'язаних та призовників

Що таке персональний облік військовозобов'язаних

Це персональний облік, що передбачає облік відомостей про них за місцем їхньої роботи і покладається на керівників підприємств, установ, організацій та навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності (ч. 5 ст. 34 Закону про військовий обов'язо).

 

Документи, на підставі яких на підприємствах ведеться персональний облік військовозобов'язаних та призовників

Згідно з п. 3.5 Iнструкції №660, це:

— для військовозобов'язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення (замість військового квитка);

— для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці.

 

Стосовно кого такий облік не ведеться?

З військового обліку на підприємствах, в установах, організаціях знімаються військовозобов'язані та призовники, які згідно з ч. 5 та 6 ст. 37 Закону про військовий обов'язок зняті або виключені з військового обліку у військових комісаріатах. Це означає, що стосовно таких працівниках військовий облік уже не ведеться, а в їхніх особистих картках проставляється відмітка про зняття з військового обліку.

 

Три списки військовозобов'язаних - нюанси заповнення та подання

У листі від 07.02.2015 р. №322/2/964 Міністерство оборони нагадує, що роботодавець має заповнювати, вести та надавати до відповідних військових комісаріатів три списки військовозобов'язаних, а саме на:

  • військовозобов'язаних рядового, сержантського та старшинського складу;
  • офіцерів запасу;
  • призовників.

 

Коли саме такі списки потрібно подавати? З якою періодичністю?

У листі від 24.05.2016 р. №322/2/2836 Міноборони пояснює, що списки необхідно подавати на вимогу військових комісаріатів за їх запитами. Неподання на прохання військкомату таких списків може бути кваліфіковано як невиконання вимог абз. 14 ч. 1 ст. 21 Закону про мобілізаційну підготовку. Крім того, додатково пояснюється, що у разі, коли на підприємстві осіб для окремого списку немає, підприємство може повідомити військовий комісаріат про їх відсутність (повідомленням у довільній формі). Але водночас жодної обов'язковості такого повідомлення чинним законодавством не передбачено.

Як ми знаємо, на період проходження військової служби за працівниками зберігається місце роботи, посада і середній заробіток.

 

Але як бути роботодавцю, якщо робітника визнано безвісно відсутнім або він потрапив у полон?

Адже жодного повідомлення про звільнення із військової служби роботодавець не отримує. Міністерство оборони у листі від 24.06.2016 р. №116/9/5/78-16 пояснює, що всю інформацію про конкретного військовослужбовця роботодавці можуть отримати, надіславши запит до військового комісаріату.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»