• Посилання скопійовано

Куди віднести витрати на зберігання товару – до ТЗВ чи до витрат на збут?

Торговельне підприємство, придбавши товар, на підставі договору зберігання передає його на відповідальне зберігання третій особі. Чи включати такі витрати до первісної вартості придбаного товару у вигляді ТЗВ чи до витрат на збут?

Куди віднести витрати на зберігання товару – до ТЗВ чи до витрат на збут?

Складові первісної вартості запасів

Нормами п. 10, 11 П(С)БО 16 передбачено, що собівартість реалізованих товарів визначається за П(С)БО 9.

Придбані (отримані) або вироблені запаси (товари є запасами згідно з п. 4 П(С)БО 9) зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 8 П(С)БО 9).

До первісної вартості запасів належать, зокрема (п. 9 П(С)БО 9):

  • витрати, пов’язані з придбанням запасів в частині транспортно-заготівельних витрат та інших витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів;
  • витрати, які пов'язані з доведенням запасів до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях

Що стосується першої категорії витрат (1), то виходячи з вищевказаної норми первісну вартість запасів можуть складати лише ті витрати, які були здійснені для самого придбання запасів й до дати зарахування запасів на баланс, тобто до дати оприбуткування.

Адже з п. 5 П(С)БО 9 виходить, що як тільки підприємство отримує товари у своє розпорядження (тобто може продавати, обмінювати, дарувати та ін.), воно зобов'язане відобразити запаси в якості активів на балансі. На цей момент таке відображення повинно відбуватися за первісною вартістю.

Щодо транспортно-заготівельних витрат, то відповідно до листа Мінфіну від 27.02.2003 р. №053-2920 ними вважаються будь-які витрати підприємства, пов’язані з транспортуванням запасів від постачальників (станцій, причалів) до місця їх використання. Тому якщо послуги зі зберігання підприємство отримує після оприбуткування (отримання) зерна від постачальників, такі послуги не є одним з етапів придбання та отримання товару від постачальників.

Також детальний перелік ТЗВ наведено у п. 20 Методичних рекомендацій №373. У ньому немає жодного виду витрат, які є ТЗВ й підпали б під витрати на зберігання.

Таким чином, якщо послуги зі зберігання товарів не пов’язані з придбанням товарів та надавалися після дати їх зарахування на баланс, то вважаємо, що такі витрати не можуть бути враховані у первісній вартості товарів.

Щодо другої категорії витрат (2), то витрати на оплату послуг виключно зі зберігання товарів не можуть розглядатися як такі, що пов'язані з доведенням товарів до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, тобто для продажу.

До речі, ще у 2009 році самі податківці у газеті «Вісник податкової служби України», №48(572) зазначали, що оскільки витрати на зберігання товарів безпосередньо не пов'язані з придбанням (створенням) запасів та доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, такі витрати не збільшують балансової вартості товарів (запасів). Зазначені витрати відповідно до пп. 5.2.1 Закону №334/94-ВР належать до валових витрат відповідного податкового періоду.

 

Складові витрат на збут

Згідно з п. 14 П(С)БО 9 витрати на збут до первісної вартості запасів не включаються. Перелік витрат на збут, зазначений у П(С)БО 16, не дає розуміння того, чи витрати на зберігання відносяться до таких витрат. Втім, це випливає з Методрекомендацій №226.

Так, у п. 20 цих Методрекомендацій чітко сказано, що під витратами на зберігання, які є витратами на збут, розуміється, зокрема, оплата за тимчасове зберігання товарів на складах сторонніх підприємств, а також інші витрати, пов'язані зі зберіганням, підсортуванням, обробленням, пакуванням і передпродажною підготовкою товарів (продукції).

Таким чином, вищенаведені норми прямо й чітко зазначають, що витрати торговельного підприємства на зберігання придбаного товару у постачальників у сторонніх організаціях є витратами на збут такого підприємства. Тоді як витрати на збут не включаються до первісної вартості придбаних товарів.

 

Судова практика

Судова практика є позитивною, адже суди приймають рішення на користь платників податків. Втім, вона лише формується в частині питання, що ще досліджується, а тому її мало.

Так, Восьмий апеляційний адміністративний суд в постанові 18.02.2019 р. у справі №857/113/19 погоджується з висновком першої інстанції щодо того, що у платника податку не було підстав для збільшення балансової первісної вартості запасів на суму витрат на їх зберігання, понесених після їх зарахування на баланс. Витрати на оплату послуг зберігання запасів не є ні витратами, що пов'язані з придбанням товарів, ні витратами, пов'язаними з доведенням товарів до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях, оскільки послуги зберігання запасів надаються з метою забезпечення схоронності запасів та ніяк не впливають на їх характеристики. Такі витрати є витратами звітного періоду, в якому вони понесені.

Рівненський окружний адміністративний суд у рішенні від 11.02.2020 р. у справі №460/2367/19 зауважив, що нормою п. 9 П(С)БО 9 не передбачено, що витрати на зберігання (винагорода, яка оплачується зберігачеві за договором зберігання) повинна включатися до первісної вартості запасів, а тому контролюючим органом безпідставно виключено з витрат на збут понесенні витрати на зберігання.

 

Підсумуємо

Витрати на послуги зі зберігання вже оприбуткованого товару є витратами на збут підприємства. Згідно з абз. 2 п. 7 П(С)БО 16 вони мають відображатися у звітному періоді, в якому були понесені. Відносити такі витрати після оприбуткування товару до їх первісної вартості безпідставно.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»