• Посилання скопійовано

З 10 серпня діють оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки

Мінфін затвердив чергові зміни до НП(С)БО та до інших нормативних актів, що стосуються бухгалтерського обліку. Зокрема, у первинному документі реквізит "одиниця виміру господарської операції" слід буде вказувати у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках. У формі Балансу та ф. №2-мс змінили код КОАТТУ на КАТОТТГ. Ці зміни почали діяти з 10 серпня

З 10 серпня діють оновлення до форми Балансу й ф. №2-мс та зміни до одиниці виміру госпоперацій первинки

Мінфін наказом від 09.07.2021 р. № 385 затвердив зміни до Положення про первинні документи та деяких НП(С)БО.

Він набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Наказ №385 опубліковано в "Офіційному віснику" №61 від 10.08.2021. Відповідно його норми почали діяти з 10 серпня.

Зміни до реквізиту "одиниця виміру господарської операції" первинних документів 

Внесено зміни до абз. 1 п. 2.4 Положення № 88. Уточнено, що у первинному документі реквізит "одиниця виміру господарської операції" вказують у грошовому та за можливості у натуральних вимірниках. Зміна досить цікава. На перший погляд, здається, що не змінюється нічого. Проте насправді, якщо читати буквально, це не так:

  • до змін натуральний і вартісний вираз одиниці виміру мають рівні права і зазначати їх у подвійному вигляді (і в грошових одиницях, і в натуральних) не обов’язково;
  • після змін вартісний (грошовий) вираз набуває пріоритет. А натуральний вираз стає необов’язковим і зазначатиметься за можливості. Проте, якщо така можливість є, то виходить, що зазначати треба обидва вирази (через «та», а не «та/або»).  

 

Зміна кодів КОАТТУ  в формі Балансу та уточнення для ф. №2-мс

У декілька НП(С)БО замінили назву графи щодо  кодів КОАТТУ на КАТОТТГ та зробили примітку щодо цієї графи. Тепер це Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

У формі № 2-мс позицію "Разом витрати (2050 + 2165)" виклали у новій редакції. У цій формі також змінено назву графи щодо  кодів КОАТТУ на КАТОТТГ. Цю ж графу змінено в формі Балансу та Консолідованого балансу у додатках до НП(С)БО 1.

Через ці дрібні уточнення маємо оновлену форму 2-мс, Балансу та Консолідованого балансу. Відповідно з 10 серпня для їх складання слід вже застосовувати нові форми.

 

 

Підкориговано НП(С)БО 1

Із п. 1 розділу ІV НП(С)БО 1 виключається другий абзац. За ним застосування МСФЗ для малих і середніх підприємств не допускається підприємствами, на які не поширюється сфера його застосування.

 

Заміна терміну «цілісний майнового комплекс» в НП(С)БО

Замінено термін «цілісний майнового комплекс» на «єдиний майновий комплекс». Така заміна відбулася, зокрема, в П(С)БО 61432 в формі №6 «Примітки до річної фінансової звітності» і  в Інструкції № 291.

 

Інші зміни

У Положенні №1213 оновили норму, яка передбачає, що спрямування підприємствами державного, комунального секторів економіки частини чистого прибутку на квартальну і річну дату балансу відображають на матеріальне заохочення - за дебетом субрахунку 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" і кредитом рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам" наводиться сума нарахованої працівникам винагороди, допомоги, премії тощо, яка обчислена з прибутку попереднього звітного кварталу (року) відповідно до законодавства, установчих і розпорядчих документів та з урахуванням фінансового плану.

***

Читайте також: Як зазначати одиницю виміру у первинному документі після 10 серпня: роз’яснення від Мінфіну

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»