• Посилання скопійовано

Збитки минулих періодів — у витратах до повного погашення!?

Лист ДПСУ від 25.01.2012 р. №2517/7/15-1217

Маємо чергове роз’яснення щодо збитків минулих періодів та відображення їх у податкових витратах 2011 року.

Ми неодноразово писали про позицію податкового органу щодо збитків 2010 року. Вона була надто фіскальною: до складу витрат II кварталу платникам слід переносити суму збитків, отриманих лише у I кварталі 2011 року, без урахування від’ємного значення попередніх років. На обґрунтування своєї позиції ДПСУ посилалась на приписи п. 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Тепер же, посилаючись на приписи тієї самої норми, ДПСУ доходить дещо іншого висновку, сформованого, безумовно, під тиском численних листів держорганів та судових рішень, винесених на користь платників податків, а саме: «… якщо результатом розрахунку об’єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від’ємне значення, то сума такого від’ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об’єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від’ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від’ємного значення...».

Проте наразі питання ще залишається відкритим: йдеться про збитки, що виникли у І кварталі 2011 року, чи все ж такі про збитки, враховані у І кварталі 2011 року з урахуванням збитків 2010 року?

Хоча вже навіть такий висновок вселяє віру у майбутнє!

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»