• Посилання скопійовано

В новий рік - з новою звітністю з ПДВ

Першу місячну звітність з ПДВ за новою формою слід буде подавати у лютому 2014 р. за січень 2014 р., квартальну - у травні 2014 р. за 1 квартал 2014 р.

В новий рік - з новою звітністю з ПДВ

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 13.11.2013 року №678 затверджено нові форми податкової звітності з податку на додану вартість (ПДВ), а саме:

— податкову декларацію з податку на додану вартість*;

— уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок*;

— розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України*;

— Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Що ж змінилося в нових формах звітності?

Декларація з ПДВ. З'явилися два нові рядки:

 - "5.1" розділу "Податкові зобов’язання", в якому будуть окремо зазначатися суми операцій з вивезення товарів за межі митної території України, із числа операцій, звільнених від оподаткування ПДВ (ст. 197, підрозділ 2 розділу XX ПКУ);

- "16.1.4" розділу "Податковий кредит" для відображення коригування вартості придбаних з ПДВ товарів, послуг та необоротних активів, використаних в операціях, які не є об'єктом оподаткування.

Додаток 1 (розрахунок коригування сум ПДВ). Доповнено новими графами:

 - таблицю 2 - графа 11 «Сума податку на додану вартість з кол. 10, яка була включена до податкового кредиту (до рядка 10.1 декларації)»;

- таблицю 3 - графа 11 «Частка використання в оподатковуваних операціях».

Додаток 3 (розрахунок бюджетного відшкодування). Додано рядок 2.1. "в т.ч. за основними фондами, фактично оплаченими та введеними в експлуатацію, які обліковуються як основні засоби".

Додаток 5 (розшифровки податкового зобов’язання та податкового кредиту в розрізі контрагентів). Тепер потрібно буде розшивровувати ще більше інформації:

- у розділі розділ І "Податкові зобов'язання": у рядку 2.2  - показники поставок в Україні за нульовою ставкою, у рядку 5  - інформацію про звільнені від ПДВ постачання згідно зі ст. 197 ПКУ та підрозділу 2 р. XX ПКУ, за міжнародними договорами;

- у розділі ІІ "Податковий кредит": у рядках 11.1+11.2+14.2 - дані про операції з придбання без податку на додану вартість.

Додаток 6 (довідка Д6). Нагадаємо, що ця довідка подається платниками, які заповнюють рядки 3, та/або 4, та/або 5  декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів. Додаток 6 доповнено додатковим стовпцем в Таблиці 1,2,3 "Платник податку - покупець (індивідуальний податковий номер", а також додатковими рядками "Інші" та "Усього згідно із статтею Кодексу".

В декларації, додатках до неї та решті документів поняття "орган державної податкової служби" замінено на "контролюючий орган".

З Порядку заповнення і подання декларації виключено розділ про перевірку декларацій в податковому органі разом з формою акта про результати камеральної перевірки задекларованих даних (додаток 3 до попереднього Порядку).

Окремо слід зауважити, що в декларації та додатках є графи для відображення номера свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, яке з 1 січня 2014 року буде скасовано Законом № 657. І це при тому, що в проекті нової податкової накладної цей реквізит відсутній.

Наказ від 13.11.2013 р. №678 набуде чинності з дня офіційного опублікування (готується до друку в "ОВУ" 30.12.2013 р. № 99). Тобто звітність за новими формами слід буде подавати за податковий період наступний після місяця їх оприлюднення. Отже, якщо заплановане опублікування відбудеться, то вперше звітність за новими формами слід буде подати:

місячну - у лютому 2014 року за січень 2014 року,

квартальну - у травні 2014 року за 1 квартал 2014 року.

Проте у будь-якому випадку за грудень 2013 року (не пізніше 20.01.2013 р.) звітність з ПДВ треба подавати за старою формою (згідно з наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. № 1492).

----------------------(*)--------------------

На сторінці бланків натиснути вкладку "версія від 30.12.2013".

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»