• Посилання скопійовано

Який порядок виправлення помилок в акцизній декларації?

Виправлення помилки в декларації акцизного податку та/або в додатках до неї, яка не вплинула на правильність визначення податкового зобов’язання, здійснюється шляхом подання уточнюючої декларації з відповідними додатками

Який порядок виправлення помилок в акцизній декларації?

ДФСУ у підкатегорії 116.07 ЗІР роз'яснила порядок виправлення помилок в декларації акцизного податку та додатках до декларації (в т.ч. якщо невірно вказано КОАТУУ), які не призвели до заниження або завищення суми податкових зобов’язань.

Відповідно до ст.50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, із змінами і доповненнями (далі – ПКУ), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Форму декларації акцизного податкуПорядок її заповнення та подання, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/2655 (далі – Порядок № 14).

Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку № 14 у загальній частині декларації акцизного податку (далі – Декларація) платник вказує тип поданої Декларації (звітна, звітна нова, уточнююча), звітний (податковий) період, за який подається Декларація, а у разі уточнення показників попередніх звітних періодів – також звітний (податковий) період, що уточнюється. Для уточнюючої декларації звітний (податковий) період та звітний (податковий) період, що уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється.

Виправлення помилки в Декларації та/або в додатках до неї, яка не вплинула на правильність визначення податкового зобов’язання, здійснюється шляхом подання уточнюючої Декларації з відповідними додатками. При цьому, оскільки помилка в коді КОАТУУ не впливає на підсумкову суму податкових зобов’язань, разом з уточнюючою декларацією Додаток 8 не подається.

У разі виявлення помилки в коді КОАТУУ (Додаток 6 розділу Ґ та розділ Ґ) слід подавати уточнюючу декларацію та Додаток 6 з правильним КОАТУУ. Для недопущення виникнення податкового боргу (до подання уточнюючого розрахунку) необхідно сплатити на розрахунковий рахунок виправленого КОАТУУ суму акцизного податку, яку відображено в уточненій Декларації. Кошти сплачені на розрахунковий рахунок помилкового КОАТУУ, платник податку може використати у порядку, передбаченому для надміру сплачених коштів. 

У разі коли за результатами подання уточнюючого розрахунку виникає потреба повернення надміру сплаченого акцизного податку, таке повернення проводиться відповідно до порядку, визначеного наказом Міністерства доходів і зборів України, Міністерства фінансів України від 30.12.2013 № 882/1188 «Про затвердження Порядку взаємодії територіальних органів Міністерства доходів і зборів України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.01.2014 за № 146/24923 (п. 18 розд. ІІІ Порядку № 14).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»