• Посилання скопійовано

Нова декларація про доходи: коротко про головні зміни

Нова форма декларації про майновий стан і доходи набере чинності уже 31 грудня поточного року. Тож зволікати з її вивченням не варто. Розглянемо, яких змін зазнала нова декларація

Нова декларація про доходи: коротко про головні зміни

Як ми уже повідомляли, наказом Мінфіну від 15.09.2016 р. №821 затверджено нову форму декларації про майновий стан і доходи.

Зміни наберуть чинності 31 грудня поточного року. Найімовірніше, оновлену форму звітності треба буде подати вже за підсумками 2016 року. Тож зволікати з її вивченням не варто.

 

Як змінилася сама декларація

Розділ I (шапка) залишився незмінним.

Розділ II тепер розбито на 3 розділи.

Передбачається, що новий розділ II тепер буде пристосований для відображення доходів, що оподатковуються ПДФО (для підприємницьких доходів так і залишиться ряд. 10.7). На нашу «гарячу лінію» часто надходило запитання: відображати в цьому рядку виручку чи чистий дохід? У новій редакції назви рядка 10.7 тепер чітко видно: саме чистий дохід.

Новий розділ III призначено для відображення доходів, що не оподатковуються ПДФО. Як у старій формі, так і в новій, у цьому розділі СГ, що протягом року змінювали систему оподаткування, відображатимуть суму доходу, отриманого під час перебування на спрощеній системі. Якщо протягом звітного року СГ хоча б один квартал перебував на загальній системі оподаткування, він повинен подати цю декларацію. Саме в розділі III і слід буде відобразити дохід, що оподатковується ЄП (ряд.11.1). Але в цьому розділі з'явилися й нові рядки 11.2 та 11.3. Якщо раніше треба було показувати в рядку 11 всю суму доходів, які не підлягають оподаткуванню, та довідково зазначати у рядку 11.1 щодо спрощеної системи, то тепер слід заповнювати згідно з видами доходів відповідні рядки 11.1 — 11.3, на підставі яких заповнюється рядок 11. У новому розділі IV буде фіксуватися сума доходів розділів II та III.

Розділ III тепер матиме номер V, його мають заповнити фізособи, що бажають скористатися правом на податкову знижку з ПДФО.

Новий розділ VI (колишній IV) призначено для підсумовування сум до сплати в частині ПДФО та військового збору. Iнформації щодо переплати ПДФО тут тепер немає — вона відображається тільки в додатку Ф2 (рядок 1.4 без мінуса).

Розділ VII є колишнім розділом V і, як і раніше, призначений для виправлення помилок.

У новій формі декларації тепер немає рядка, де би здійснювався розрахунок авансів з ПДФО на наступний рік, що є логічною і довгоочікуваною зміною. Адже такі аванси тепер сплачують не з розрахункових даних за попередній рік, а виходячи з даних Книги доходів та витрат.

 

Якиз змін зазнали додатки до декларації

Оскільки ставка ПДФО тепер єдина — 18% й обраховується такий податок просто в декларації, потреба в додатках для обрахунку ПДФО при отриманні зарплати від двох чи більше податкових агентів та при отриманні доходів з-за кордону відпала.

В оновленій формі декларації є тільки два додатки:

  • для операцій з інвестиційними активами (Ф1);
  • для підприємців (Ф2).

У додатку Ф2 розділ I залишився без змін. На жаль, проблема відображення доходів та витрат у межах різних видів підприємницької діяльності залишилася невирішеною. I надалі будемо розбивати суми «приблизно».

Розділ II тепер міститиме розрахунок ПДФО за єдиною ставкою 18%. До гр. 6 ряд. 10.7 декларації слід переносити значення ряд. 1.1 розд. II Ф2.

У ряд. 1.2 додатка Ф2 слід зазначити авансові платежі за I — III квартали 2016 року. Нагадаємо, за IV кв. аванс не обраховується, остаточний розрахунок ПЗ з ПДФО здійснюється на підставі річної декларації. Аванси з ПДФО «загальносистемники» обраховують як добуток 18% від чистого доходу, отриманого в I, II та III кварталах, що відображений у Книгах обліку доходів та витрат (пп. 177.5.1 ПКУ). Якщо результуюче значення за підсумками звітного кварталу є від'ємним, авансовий внесок взагалі не сплачується.

Сума військового збору (ряд. 2.1 Ф2) переноситься до гр. 7 ряд. 10.7 декларації. Усі рядки щодо розрахунків із бюджетом та військового збору залишилися без змін.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»