• Посилання скопійовано

Заповнення розділу ІІ форми №1ДФ - нарахований чи оподатковуваний дохід?

Податківці наполягають, що у розділі І форми №1ДФ треба відображати усі види доходів, нарахованих (сплачених) фізособам протягом звітного кварталу. Але чи поширюється це правило на заповнення розділу ІІ, де дані про доходи зазначаються загальною сумою (не персоніфіковано)?

Заповнення розділу ІІ форми №1ДФ - нарахований чи оподатковуваний дохід?

ДФС у листі від 02.12.2016 р. № 26065/6/99-99-13-01-01-15 зазначили, що у розділі II форми №1ДФ у графі 3а, зокрема, щодо фізичних осіб - підприємців, слід відображати загальну суму нарахованого доходу.

Доходи фізосіб від підприємницької діяльності не оподатковуються СГД, який нараховує (сплачує) такі доходи. Для цього, як встановлює п. 177.8 ПКУ,  фізособі достатньо підтвердити свій підприємницький статус – надати витяг з ЄДР про його реєстрацію як підприємця. Або ж якщо підприємець – платник єдиного податку, то йому достатньо надати витяг з Реєстру платників єдиного податку (згідно з пп. 165.1.36 ПКУ).  

 А доходи, які не оподатковуються при їх нарахуванні (виплаті) ПДФО, не оподатковуються і військовим збором (п. 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). 

Тож, із свіжого роз’яснення податківців виходить, що відображати в розділі ІІ форми №1ДФ треба як оподатковані, так і неоподатковані доходи фізосіб. По суті, якщо застосовувати це роз’яснення, дані про нараховані та сплачені доходи обох розділів цього звіту співпадатимуть*. 

*Крім даних про доходи, надані в негрошовій формі (див. тут). Зазначене роз'яснення актуальне лише для розділу І форми № 1ДФ, тоді як в розділі ІІ такі доходи відображаються без «натурального» коефіцієнта.  

 

Чи завжди податківці дотримувалися такої точки зору? 

Ні. До 06.11.2015 р. у підкатегорії 103.25 «ЗІР» було наведено роз’яснення податківців, згідно з яким у розділі ІІ форми №1ДФ потрібно вказувати тільки ті доходи, які підлягають оподаткуванню військовим збором. 

Але потім фахівці «ЗІР» змінили свою точку зору. Ця консультація була переведена до не чинних, а з 06.11.2015 року надається інше роз’яснення: у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу (підкатегорія 103.25 "ЗІР"). Про це ми писали, зокрема, тут

Втім, незважаючи на таку консультацію, розміщену на сайті центрального податкового органу, деякі регіональні податківці говорили:

- у рядку «Військовий збір» форми №1ДФ зазначаються лише ті доходи, з яких утримувався військовий збір (див. лист ДФС у м. Києві від 10.11.2016 р. № 7431/П/26-15-13-02-15), 

- графи «Сума нарахованого доходу» розділу I та «Загальна сума нарахованого доходу» розділу ІІ, а також графи «Сума виплаченого доходу» розділу І та «Загальна сума виплаченого доходу» розділу ІІ не повинні дорівнювати одна одній (лист ДФС у м. Києві від 13.10.2016 р. №6643/В/26-15-13-02-15);

- рядок "Військовий збір" розділу ІІ форми №1ДФ заповнюється всіма податковими агентами, які у звітному кварталі нараховували доходи, з яких утримується військовий збір. Таким чином, якщо у розділі першому зазначено доходи, виплачені приватним підприємцям (157 ознака), то такі доходи не відображаються у розділі ІІ форми №1 ДФ. У такому випадку І розділ не буде дорівнювати ІІ розділу – відповідь заступника начальника управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ  ДФС у Черкаській області В. Л. Лушникова на вебінарі. 

Такі різні позиції ДФС походять із норми п. 3.11 Порядку заповнення та подання податковими агентами форми № 1ДФ, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

Так, висновок ДФС у листі від 02.12.2016 р. № 26065/6/99-99-13-01-01-15 про те, що у графі 3а розділу II ф.№1ДФ, зокрема, щодо фізичних осіб - підприємців, слід відображати загальну суму нарахованого доходу, базується лише на першому реченні п. 3.11 Порядку«у рядку "Військовий збір" загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками)».

Водночас, якщо прочитати друге речення п. 3.11 Порядку («Відомості про фізичну особу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, не зазначаються») стає зрозумілим, що у розділі ІІ форми №1ДФ потрібно вказувати лише доходи, які оподатковуються військовим збором.

 

Якого ж роз’яснення дотримуватися? 

Звичайно ж, як заповнювати розділ ІІ форми №1ДФ - вирішувати кожному бухгалтеру самостійно. Однак, якщо діяти за нормами чинного Порядку, у розділі ІІ ф. №1ДФ потрібно зазначати суму загального доходу, який підлягає оподаткуванню військовим збором. Ця позиція територіальних податківців подобається і фахівцям нашої редакції. 

У будь-якому випадку штрафу у розмірі 510 грн за п. 119.2 ПКУ не буде. Адже цей штраф стосовно військового збору має застосовуватися лише якщо помилка призвела до заниження/завищення його суми (чого у випадку із неоподаткованим доходом не буває). Про те, які саме санкції загрожують за ці порушення щодо військового збору, податківці розповідали, наприклад, тут.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»