• Посилання скопійовано

Е-декларування: коротко про головні зміни від НАЗК

Сьогодні, 30 березня, набрали чинності зміни до Закону “Про запобігання корупції” щодо термінів подання електронних декларацій, а також особливостей порядку подання декларацій військовослужбовцями

Е-декларування: коротко про головні зміни від НАЗК

НАЗК нагадує, що Верховною Радою України 3 березня 2017 року прийнято Закон № 1975-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб». Закон набирає чинності 30 березня 2017 року.

Відповідно до цього закону продовжено до 1 травня 2017 року строк подання щорічної декларації для осіб, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» подають таку декларацію вперше.

Законом також запроваджені такі новели, що стосуються військовослужбовців.

Від обов’язку подавати електронну декларацію звільнені:

  • курсанти вищих військових навчальних закладів;
  • курсанти вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути;
  • курсанти факультетів, кафедр та відділень військової підготовки.

На цих військовослужбовців не поширюються інші обмеження та обов’язки, встановлені Законом «Про запобігання корупції».

Також звільнені від обов’язку подавати декларації, у тому числі за будь-який період до 30 березня 2017 року, такі військовослужбовці:

- військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу;

- військові посадові особи з числа військовослужбовців військової служби за контрактом осіб рядового складу, військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, військовослужбовці молодшого офіцерського складу, військової служби за контрактом осіб офіцерського складу;

- всі інші військовослужбовці за умови, що вони одночасно не обіймають будь-яку іншу посаду, визначену у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону «Про запобігання корупції» (тобто одночасно не займають публічні посади).

 Усі ці військовослужбовці не притягуються до відповідальності за неподання декларацій за період до набрання чинності Законом № 1975-VIII, тобто до 30 березня 2017 року.

 Разом з тим зазначимо, що обов’язок подання декларації зберігається за:

- військовослужбовцями,  які проходять військову службу у військових комісаріатах та військовослужбовцями Державної прикордонної служби України, які проходять службу у підрозділах комплектування Держприкордонслужби;

- військовослужбовцями, які є членами Кабінету Міністрів України, іншими керівниками органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів, заступником міністра чи такого керівника, Головою Служби безпеки України, народним депутатом України, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою або є посадовою особою юридичної особи публічного права, або входить до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, або є іншою особою, зазначеною у підпунктах «а» - «в», «г» - «і» пункту 1 чи підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції».

Законом уведено норму, що дозволяє відтермінування подання декларацій військовослужбовцем за певних умов:

-  якщо ця особа  виконує завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду;

-  безпосередньо бере участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції;

- направлена до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу.

За наявності таких умов декларація за звітний рік подається військовослужбовцем, який є суб’єктом декларування,  протягом 90 днів з дня прибуття до  місця проходження військової служби чи дня закінчення проходження військової служби, яким слід вважати день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Джерело: Національне агентство з питань запобігання корупції

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»