• Посилання скопійовано

Як зміниться декларація з податку на прибуток: аналіз проекту нової форми

Що зміниться у новій редакції декларації з податку на прибуток, якщо її затвердять у такому ж вигляді, як у проекті? Розглянемо у аналітиці

Як зміниться декларація з податку на прибуток: аналіз проекту нової форми

Нагадаємо, що 22 березня ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну, яким викладено в новій редакції форму декларації з податку на прибуток.

Переглянути проект нової форми декларації з прибутку можна тут>>

Коли цей проект буде затверджено остаточно, наразі невідомо. Однак оскільки передбачені в ньому зміни вже працюють з 01.01.2017 р., а частина платників податку (які задекларували за 2016 рік суму доходу понад 20 млн грн) зобов’язані подавати декларації щоквартально, скоріш за все затвердження нової форми декларації відбудеться найближчим часом, а податківці наполягатимуть на поданні нової форми вже при звітуванні за І квартал 2017 року.

Тож пропонуємо заздалегідь підготуватися і уже ознайомитися з можливими змінами у новій декларації з податку на прибуток.

 

Зміни у формі декларації

Одразу заспокоїмо - глобально декларація не змінилася. Тому звикати до нових правил її заповнення буде легше, аніж рік тому.

Основні рядки щодо формування об’єкта податку на прибуток залишилися незмінними (ряд. 01-06).

До уваги страховиків! До рядка 07 додано ще один службовий рядок 07.2, у якому потрібно буде зазначити суму доходу у вигляді страхових платежів, страхових внесків, страхових премій за договорами перестрахування. Адже з 2017 року такі доходи до об'єкта оподаткування не включаються. Відповідно зміниться й значення формули для розрахунку об’єкта оподаткування у рядку 08 (сума податку на прибуток, який сплачуватиметься страховиками, обраховуватиметься з суми їх доходу, зменшеного, зокрема, на значення рядка 07.2).

До уваги платників податку на прибуток, які займаються випуском та проведенням лотерей!  Якщо за попередньою формою декларації достатньо було зазначити суму доходу від такого випуску/проведення, тепер його доведеться довідково розшифрувати наступним чином (див. фрагмент 1).

Фрагмент 1

Сума доходу, отриманого від діяльності з випуску та проведення лотерей (рядок 09.1 + рядок 09.2), у тому числі:

09

сума доходу, що залишився після формування призового (виграшного) фонду (позитивне значення (рядок 09.1.1 – рядок 09.1.2)):

09.1

загальна сума доходів, отриманих від прийняття ставок у лотерею

09.1.1

сума сформованого призового (виграшного) фонду лотереї відповідно до умов її проведення

09.1.2

сума безнадійної заборгованості, визначеної підпунктом «е» підпункту 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України

09.2

Оскільки щомісячні авансові внески жодна категорія платників податку на прибуток у 2017 році вже не сплачує, з декларації виключено рядок 26, присвячений цьому виду авансових внесків. Нагадаємо, що в декларації за 2016 рік саме в цьому рядку зазначався  авансовий внесок у розмірі 1/12 нарахованої суми податку на прибуток, що підлягає сплаті щомісяця при виправленні помилок, та авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток, визначеного за підсумками трьох кварталів 2016 року, що підлягав сплаті до 31 грудня 2016 року. Відповідно й зникли рядки щодо виправлення помилок щодо розрахованих авансових таких внесків (рядки 36-39 старої форми).

Внаслідок цього скоротилася загальна кількість рядків у декларації – тепер їх 34 замість 39. А нумерація рядків, починаючи з 26-го, відповідно змінилася.

Як й раніше, після основної частини декларації потрібно в окремому віконці відображати наявність додатків, поданих разом із декларацією (у відповідних клітинках проставляється позначка «+»).

Але тепер їх стало на один більше - з’явився новий додаток ФЗ. Його поява пов’язана з новим статусом фінзвітності -  з 1 січня 2017 року вона не просто подається разом із декларацією з податку на прибуток, а є невід’ємною частиною такої декларації! Це правило, встановлене п. 46.2 ПКУ, тепер стосується усіх категорій платників податку на прибуток. Зауважимо, що на практиці податківці наполягають на виконанні цього правила і при поданні уточнюючої форми декларації (а будуть – і при поданні нової звітної форми). Оскільки винятків п. 46.2 ПКУ не містить, а будь-яка форма декларації – це все ж таки декларація, доведеться цю вимогу виконувати.

Адже якщо платник податку на прибуток фінзвітність не подасть в одному пакеті з декларацією з податку на прибуток, податківці таку декларацію відмовлятимуться приймати. Навіть, якщо вони цю декларацію і приймуть, то в будь-який момент зможуть скасувати таке прийняття через відсутність обов’язкової частини.

 

Зміни у додатках

Додаток РІ

Додаток РІ, в якому платник податку зазначає різниці, що виникають у господарській діяльності та призводять до збільшення або зменшення фінансового результату, зазнав напевно найбільше змін.

У розділі 1 відбулись зміни відповідно до ст. 138 ПКУ, а саме:

- додано рядок 1.1.3 для відображення суми вартості окремого об’єкта невиробничих основних засобів;

- додано рядок 1.1.4 для відображення суми витрат на ремонт, реконструкцію та модернізацію невиробничих основних засобів;

- додано рядок 1.2.3, в якому зазначається сума первісної вартості придбання або виготовлення окремого об’єкта невиробничих основних засобів;

- рядок 1.2.2 тепер було розділено на рядки 1.2.1.1 (для відображення суми дооцінки ОЗ) та 1.2.1.2 (для відображення суми вигід від відновлення ОЗ).

Рядки з кодами 1.1.2, 1.1.3 та 1.2.3 отримали нові номери 1.1.1.1, 1.1.2 та 1.2.2 відповідно


У розділі 2 відбулися зміни, пов’язані зі змінами, внесеними до ст. 139 ПКУ. 
Зменшення фінрезультату тепер відображатиметься окремо:

  • у зв’язку з використанням сум створених резервів (крім резерву на виплати працівникам та резерву сумнівних боргів) у рядку 2.2.1;
  • у зв’язку з визнанням доходів за зменшенням створених забезпечень/резервів в бухгалтерському обліку (крім резерву на виплати працівникам та резерву сумнівних боргів) у рядку 2.2.1.1;
  • у зв’язку з визнанням доходів в бухгалтерському обліку за зменшенням резерву сумнівних боргів у рядку 2.2.2;
  • у зв’язку з використанням сум резерву сумнівних боргів та списанням дебіторської заборгованості понад суму такого резерву, якщо вона відповідає ознакам, встановленим пп. 14.1.11 ПКУ у рядку 2.2.3.

Збільшення фінрезультату тепер відображатиметься окремо:

  • у зв’язку зі створенням резервів/забезпечень витрат майбутніх періодів (крім резерву на виплати працівникам та резерву сумнівних боргів) у рядку 2.1.1;
  • у зв’язку зі створенням резерву сумнівних боргів у рядку 2.1.2;
  • у зв’язку зі списанням дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ понад суму резерву сумнівних боргів у рядку 2.1.3.

 

У розділі 3 зазначаються суми різниць, що виникають при здійсненні фінансових операцій, згідно зі ст. 140 ПКУ.

Крім змін косметичних (в кодах рядків, напр. рядок 3.2.5 отримав код 3.2.2, а рядок 3.2.2 - код 3.2.2.1) були й інші.

Оскільки п. 140.5 ПКУ було доповнено пп. 10, 11, що стосуються збільшення фінансового результату у зв’язку з наданням безповоротної фінансової допомоги, визнанні штрафів, пені, неустойок на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізосіб) або оподатковуються за ставкою 0%, було додано відповідні рядки 3.1.10 та 3.1.11.

Інший доданий рядок 3.1.12 буде стосуватись осіб, що перейшли зі спрощеної системи оподаткування, оскільки у ньому відображатиметься сума доходу, отриманого під час перебування на загальній системі оподаткування як оплата за товари, відвантажені під час перебування на спрощеній системі. Адже така оплата збільшує фінансовий результат до оподаткування.

Підрозділ додатку РІ щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів викладено відповідно до змін у додатку ЦП та пп. 141.2.1 та 141.2.5 ПКУ. В результаті змінено код рядка 4.1.4 на 4.1.3. У ньому тепер відображатиметься сума від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів (загальна сума уцінок цінних паперів, яка перевищує загальну суму їх дооцінок за податковий (звітний) період), відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду. Цей показник збільшуватиме фінрезультат до оподаткування.  

У підрозділі з різниць з операціями з трансферним ціноутворенням рядки 4.1.6 та 4.1.7 видалено в зв’язку з виключенням норм пп. 39.5.5 ПКУ, які стосувалися зворотного коригування доходів. Внаслідок змінились коди і всіх наступних рядків.

До розділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» додали рядки 4.1.16 та 4.2.15, на виконання норм ПКУ, які мають врегулювати подвійний вплив як доходів, так і витрат минулих періодів на об’єкт оподаткування:

  • у рядку 4.1.16 зазначатиметься  сума витрат, що врахована під час визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток до 1 січня 2015 року та врахована у складі витрат відповідно до П(С)БО або МСФЗ під час визначення фінрезультату до оподаткування після 01.01.2015 р. Цей показник збільшуватиме фінрезультат до оподаткування;
  • у рядку 4.2.15 зазначатиметься сума доходів, що врахована під час визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток до 1 січня 2015 року та врахована у складі доходів відповідно до П(С)БО або МСФЗ під час визначення фінансового результату до оподаткування після 01.01.2015 р. Цей показник зменшуватиме фінрезультат до оподаткування.  

 Крім цього, на виконання норм п. 43 підр. 4 р. ХХ ПКУ про можливість прискореної амортизації ОЗ четвертої групи, в звітному періоді порушення правил застосування зменшеного мінімального строку експлуатації (два роки):

  • у рядку 4.1.17 зазначатиметься сума податкової амортизації, розрахована з застосуванням зменшеного мінімального строку експлуатації (два роки), яка збільшуватиме фінрезультат до оподаткування;
  • у рядку 4.2.16 зазначатиметься сума податкової амортизації, розрахована за загальними правилами (мінімальними строками експлуатації ОЗ четвертої групи), яка зменшуватиме фінрезультат до оподаткування.  

Такі показники розраховуватимуться з початку користування зменшеного мінімального строку експлуатації по дату порушення.

 

Додаток АВ

Цей додаток, як й раніше, заповнюється платниками податку на прибуток тільки у разі виплати дивідендів. Його зміст залишився незмінним. Детально про алгоритм його заповнення можна читайте  у аналітиці тут і тут.


Додаток ЗП

Додаток ЗП платники податку на прибуток складають у разі наявності показників, які зменшують нарахований податок на прибуток. Із додатку ЗП виключено:

  • рядок 16.5, в якому до 2017 року відображалася сума податку на нерухомість. Пов’язано це з виключенням п. 137.6 ПКУ з 01.01.2017 р. щодо зменшення суми податку на прибуток до сплати на суму сплаченого податку на нерухоме майно за об'єкти нежитлової нерухомості;
  • рядок 16.6, в якому у 2016 році зазначалася сума нарахованого авансового внеску з податку на прибуток у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у делкарації за три квартали 2016 року.

Таким чином, у додатку ЗП та в рядку 16 декларації відображатиметься зменшення податку на прибуток лише за:

  • сумою авансових внесків, сплачених в зв’язку з виплатою дивідендів;
  • сумою податку на прибуток, сплаченого за кордоном при отриманні іноземних доходів.

Таке зменшення здійснюватиметься лише в межах суми нарахованого у звітному періоді податку на прибуток. Непогашена у поточному звітному періоді сума   авансових внесків, сплачених в зв’язку з виплатою дивідендів,  переноситься  до рядка 16.3 додатка ЗП за наступний звітний (податковий) період)


Додаток ПН 

Додаток ПН зобов'язані заповнювати та подавати всі українські підприємства (незалежно від їх системи оподаткування), що виплачують доходи підприємствам-нерезидентам.

В оновленій формі додатку ПН з’явилися нові рядки 24, 25 та 26. У цих рядках має зазначатися сума процентів за позиками або фінкредитами, наданими резидентам нерезидентами залежно від порядку їх оподаткування податком на прибуток.

Так, у рядку 24 буде зазначатися  сума процентів за позиками або фінкредитами, наданими нерезидентами резидентам, яка оподатковуватиметься податком на прибуток 5% відповідно до пп. 141.4.11 ПКУ.

У ось у рядках 25-26 зазначатиметься сума таких процентів, яка звільнена від оподаткування податком на репатріацію згідноіз п. 46-47 підр. 4 р. ХХ ПКУ:

  • у рядку 25 додатку ПН будуть зазначатися проценти за позикою або фінкредитом, які сплачені або сплачуються резидентом на користь нерезидента або уповноваженої ним особи у вигляді процентів за позикою або фінансовим кредитом, що були надані резидентам до 31.12.2016 р., якщо кошти, надані нерезидентом за позикою або фінансовим кредитом, були залучені шляхом розміщення іноземних боргових цінних паперів на іноземній фондовій біржі та відповідають умовам пп."б" і "в" пп. 141.4.11 ПКУ;
  • у рядку 26 додатку ПН будуть зазначатися проценти за позикою або фінкредитом, які сплачуються резидентом на користь нерезидента або уповноваженої ним особи у вигляді процентів за позикою або фінансовим кредитом, що були надані резидентам у період з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2018 року, якщо такі доходи відповідають умовам пп. 141.4.11 ПКУ.

Відповідно  у новій редакції додатку ПН міститься 28 замість 25 рядків.


Додаток ТЦ

Цей додаток платники податку на прибуток мають заповнювати у разі наявності у них контрольованих операцій.

Але тепер у нього змінилася назва. У старій формі він мав назву «Самостійне коригування податкових зобов’язань платника податку з метою трансфертного ціноутворення», в новій – «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку».

У цьому додатку замість 16 граф стало 17 (одну графу прибрали, дві додали):

  • за рахунок виключення графи 8, в якій раніше зазначався код за Державним класифікатором продукції та послуг. Але це означає, що цей код вже не потрібно зазначати. Відповідно до виноски до графи 9 «Код послуги  згідно з Класифікацією зовнішньоекономічних послуг» додатку ТЦ у цій графі потрібно буде зазначати код послуг за ДКПП 016:2010, якщо контрагентом контрольованої операції є резидент України;
  • за рахунок того, що суми коригування при продажу та при придбанні товарів (робіт, послуг) відображатимуться тепер не в 2-х графах, а 4-х (з 14 по 17). При продажу товарів потрібно заповнювати  графу 14 для зазначення мінімального значення діапазону цін-рентабельності та 15 для зазначення суми коригування ПЗ. При придбанні товарів у графі 16 потрібно зазначати максимальне значення діапазону цін/рентабельності, а у графі 17 – суму коригування ПЗ. У зв’язку з такими змінами у рядок 3.1.3 додатку РІ буде потрапляти підсумкове значення графи 15, а у рядок 3.1.4 додатку РІ – підсумкове значення графи 16.  При заповненні розділу додатку ТЦ щодо цінних паперів,  операції з якими відображаються у додатку ЦП до  рядка 4.1.3 додатка РІ, відповідні сумарні значення граф 15 буде зазначатися у рядку 01.12 ТЦ, а графи 17 – до рядку 02.12 ТЦ.

 

Додаток ВП

Цей додаток призначений для виправлення помилок минулих податкових періодів у декларації за звітний період.

У новій редакції його було приведено у відповідність до актуальної форми декларації, а саме у таблиці 1 додано:

  • рядок 7.2, у якому зазначається сума страхових платежів, страхових внесків та страхових премій за договорами перестрахування»;
  • рядок 9.2 та 9.1 з підрядками 09.1.1 та 09.1.2, які стосуються розрахунку доходу від проведення лотерей.

Оскільки норма щодо сплати авансового платежу з податку на прибуток була одноразовою і використовувалась тільки до 31 грудня 2016 року, з додатку ВП прибрано рядок 26, в якому відображався розмір авансового внеску. В зв’язку з цим коди рядків з 27 по 33 було змінено на 26 – 32 відповідно.

 

Додаток ЦП

Як і раніше, застосовується для розшифровки сум доходів, що отримані від операцій з цінними паперами, та інформація з якого переноситься до такого додатки як РІ та ТЦ.

Оскільки до п. 141.2.1 ПКУ включено абзац, в якому вказано, що фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів, відображеного у складі фінансового результату до оподаткування звітного періоду, до таблиці додано рядки, що розшифровують такі суми від’ємного результату. А саме рядок 4.1.3, в якому зазначається загальний результат переоцінки цінних паперів, а в підрядках 4.1.3.1 та 4.1.3.2 загальні суми дооцінок та уцінок цінних паперів. Для від’ємного результату переоцінки цінних паперів, що не був використаний у попередніх звітних періодах, з'явився рядок 04.

Рядок 4.1.3 РІ, сума якого й переноситься до додатку РІ, змінив відповідно свій код на 4.1.4 і був викладений у наступній редакції:

«Фінансовий результат від продажу та інших способів відчуження цінних паперів (рядок 01 – рядок 02 – рядок 03 – рядок 04)(+,-)».

Ганна Русанова, Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»