• Посилання скопійовано

Зарплатні нюанси у формі № 1ДФ

Підприємство працює з січня 2017 р. Зарплата нараховується та виплачується згідно з колдоговором щомісячно 5 числа місяця, що настає за звітним. З’ясуємо, як підприємство має відобразити доходи у формі № 1ДФ при виплаті зарплати і нарахуванні (сплаті) ПДФО та військового збору в повному обсязі або при частковій виплаті й сплаті

Зарплатні нюанси у формі № 1ДФ

Журнал "Вісник. Офіційно про податки" 

Особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати форму № 1ДФ у строки, встановлені Податковим кодексом для податкового кварталу, до контролюючого органу за місцем свого розташування (пп. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу).

Заповнення та подання податковими агентами цієї форми здійснюється згідно з нормами Порядку № 4, відповідно до п. 3.2 якого у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі згідно з ознакою доходу відповідно до довідника ознак доходів, наведеного у додатку до цього Порядку. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачено такі доходи чи ні.

Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування податку на доходи фізичних осіб, суми податкової соціальної пільги за її наявності.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом.

 

ДОВІДКОВО

Заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни у наступному місяці, повинна бути відображена у формі № 1ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано.

Так, у формі № 1ДФ за I квартал 2017 р. відображається заробітна плата за січень (нараховано у січні та виплачено у лютому)за лютий (нараховано у лютому та виплачено у березні), за березень (нараховано у березні та виплачено у квітні).

При цьому у разі повної та своєчасної виплати доходу за звітний квартал графа 3 дорівнює графі 3а, без вирахування податку на доходи фізичних осіб, суми податкової соціальної пільги за її наявності.

 

Приклад

Найманій особі нараховано за I квартал — 9 600,00 грн (графа 3a), виплачено доходу в повному обсязі — 9 600,00 грн (графа 3) або нараховано — 9 600,00 грн (графа 3a), фактично виплачено доходу 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі) — 6 720,00 грн (графа 3).

У графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством, у сумі 1 728,00 грн (9 600,00 грн ´ 18 %).

У графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету 1 728,00 грн (9 600,00 грн х 18 %)(графа 3a) або 1 210,00 грн (фактично перерахований/виплачений дохід), тобто 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі) — 6 720,00 грн (графа 3).

У розділі II форми № 1ДФ відображається 9 600,00 грн (графа 3a), виплачено доходу у повному обсязі — 9 600,00 грн (графа 3) або нараховано — 9 600,00 грн (гра­фа 3a), фактично виплачено доходу 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі) — 6 720,00 грн (графа 3).

У графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума військового збору, нарахованого платнику податку згідно із законодавством, — 144,00 грн (9 600,00 грн х 1,5 %).

У графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету 144,00 грн (графа 3a) або 100,80 грн за фактично перерахований/виплачений дохід, 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі) — 6 720,00 грн (6 720,00 грн х 1,5 %) (графа 3) (додатки 1, 2, 3).

 

Форма № 1ДФ є інформацією по окремому платнику податку за відповідний період, її показники відображають фактичні дані по такій фізичній особі. У разі якщо виплата доходів та перерахування податку здійснюється у місяці, що настає за звітним місяцем (за березень у квітні), то такі суми податку необхідно відобразити у звітності за І квартал.

Якщо перерахування податку здійснюється пізніше, ніж у місяці, що настає за звітним місяцем (наприклад, за березень у травні), то такі суми перерахування обліковуються як погашення податкового боргу, які необхідно відобразити у періоді, на який припадає таке погашення (форма № 1ДФ за ІІ квартал) (додаток 4)

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»