• Посилання скопійовано

Нюанси відображення військового збору в формі №1ДФ

До утримання з доходів фізосіб військового збору податкові агенти вже звикли. Але й досі роз’яснення щодо його відображення в формі №1ДФ доводиться шукати з різних джерел. Наводимо кілька з них

Нюанси відображення військового збору в формі №1ДФ

Загальні правила

Порядок відображення відомостей у розділі II «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею та військовий збір» податкового розрахунку за ф. №1ДФ (далі – розділ II) визначено п. 3.11 Порядку № 4. Так, у рядку «Військовий збір» має відображатися загальна сума:

  • нарахованого доходу,
  • виплаченого доходу,
  • нарахованого військового збору,
  • перерахованого до бюджету військового збору.

Ці суми зазначаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками). Відомості про фізсобу - платника податку, якій нараховані доходи, з яких утримується військовий збір, при цьому не зазначаються.

Але із загальних правил є винятки, про які в Порядку №4 нічого не сказано. Про них інформацію доводиться шукати у роз’ясненнях від ДФС. При цьому слід мати на увазі, що консультації, наведені в «ЗІР» на сайті ДФСУ і навіть у листах органів ДФС, нормативної сили не мають. Це лише рекомендації, доведена до відома платників податків точка зору того чи іншого контролюючого органу, і з часом позиція податківців може змінитися. Щоб захиститися при податкових перевірках цього замало. Тому обережним податковим агентам  радимо самостійно звернутися до податківців та отримати індивідуальну податкову консультацію. Саме така консультація, надана в письмовому або електронному вигляді, захистить від штрафів (згідно зі ст. 53 ПКУ).

 

Неоподатковані доходи

Чи треба відображати у розділі ІІ доходи, з яких не утримується військовий збір? Відповіді на це питання були різні. Але нам найбільш подобається позиція ДФС у м. Києві, наведена в листі від 10.11.2016 р. №7431/П/26-15-13-02-15. В ньому податківці зазначають, що у рядку «Військовий збір» зазначаються лише ті доходи, з яких утримувався військовий збір.

 

«Перехідні» виплати

Як у розділі ІІ заповнюються гр.гр. 3, 3а та 4, 4а рядка «Військовий збір», якщо дохід нараховано в одному місяці, а виплачено в іншому (наприклад, за червень у липні)?

Згідно із роз’ясненням, наведеним у «ЗІР», зазначені графи заповнюються аналогічно відповідним графам розділу I форми № ДФ, а саме:

  • у графі 3а «Загальна сума нарахованого доходу (грн, коп.)» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні. Нарахований дохід відображається повністю, без вирахування військового збору;
  • у графі 3 «Загальна сума виплаченого доходу (грн, коп.)» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом. Але заробітна плата, що виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, повинна бути відображена в податковому розрахунку за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Наприклад, до податкового розрахунку за ІI квартал входить заробітна плата за червень, яка нарахована у червні та виплачена  до 7 липня (включно);
  • у графі 4а «Загальна сума нарахованого збору» відображається сума військового збору, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно з законодавством;
  • у графі 4 «Загальна сума перерахованого збору» відображається фактична сума перерахованого військового збору до бюджету.

Усі зазначені суми відображаються у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

 

Негрошові доходи

Як бачимо із зазначеного вище, податківці радять заповнювати рядок «Військовий збір» розділу ІІ аналогічно до розділу І. Але у розділі І є спеціальні правила відображення доходів у випадку, якщо вони надаються у не грошовій формі. Тож, яка сума нарахованого доходу відображається у рядку «Військовий збір» у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі - з урахуванням коефіцієнту чи без нього?

Податківці у «ЗІР» роз’яснюють:  оскільки базою оподаткування військовим збором є вартість доходу у негрошовій формі, сума такого доходу  відображається у рядку «Військовий збір» розділу ІІ форми № 1ДФ без урахування коефіцієнту, визначеного п. 164.5 ПКУ.

 

Заповнюємо форму №1ДФ за відокремлений підрозділ

Чи потрібно у формі №1ДФ, яка подається за відокремлений підрозділ, не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податки до бюджету, відображати інформацію щодо військового збору?

Згідно із роз’ясненням, наведеним у «ЗІР», у такій формі №1ДФ військовий збір не відображається! Така інформація (по усім фізособам, з яких утримувався військовий збір) зазначається юрособою у формі № 1ДФ, поданій за її місцезнаходженням.

 

Форма № 1ДФ подається кількома порціями

Що робити в такому випадку із військовим збором? Адже, на відміну від ПДФО, військовий збір зазначається одним рядком, у якому зазначаються загальні показники звітного періоду? Чи потрібно значення цього рядка ділити пропорційно сумі зазначених у кожній порції доходів?

ДФСУ у «ЗІР» зазначає, що ні, цього робити не потрібно. Якщо податковий агент має понад 1000 працюючих найманих працівників та подає декілька порцій податкового розрахунку за формою №1ДФ, то нарахований, виплачений дохід і нарахований, перерахований до бюджету з нього військовий збір відображаються загальними сумами лише один раз у розділі ІІ першої порції форми № 1ДФ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»