• Посилання скопійовано

Декларація з ПДВ: повертаємо зайво сплачені кошти

Податковий кодекс дозволяє платнику ПДВ повернути зайво сплачені кошти на свій поточний рахунок. Для цього він має скласти дві заяви, одна з яких подається у складі декларації з ПДВ. Про те, як це зробити, читайте у статті

Декларація з ПДВ: повертаємо зайво сплачені кошти

Кошти в СЕА ПДВ можуть бути надміру/помилково сплачені або на електронний рахунок (далі -ПДВ-рахунок), або до бюджету. При цьому до бюджету переплата може бути здійснена як прямо (з поточного рахунка платника на відповідний бюджетний рахунок), так і шляхом списання коштів з ПДВ-рахунка. Докладніше про те, як повертатимуться ці кошти, читайте далі.   

 

Повернення коштів з бюджету

Правила повернення зайво або надмірно сплачених коштів, які потрапили на бюджетний рахунок, зазначені в ст. 43 ПКУ.

 

Загальні правила повернення переплати з бюджету наступні:

1) Помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платнику, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Отже, якщо податкового боргу за іншим податком в платника немає, то повернення відбувається двома шляхами:

  • на поточний рахунок такого платника податків в установі банку
  • або шляхом повернення готівковими коштами за чеком.

Як саме повертатимуться кошти - обирає платник податків.

2) У разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов'язання проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.

Зокрема, наявну переплату можна частково використати для погашення цього боргу (відповідно до п. 87.1 ПКУ), а залишок – повернути;

3) Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрямок використання переплати:

  • повернення на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення поточного або майбутнього грошового зобов’язання та/або податкового боргу;
  • повернення у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

 

Для переплати з ПДВ встановлені спеціальні правила! 

У п. 43.4-1 ПКУ, який працює з 01.01.2017 р., зазначено:  у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з ПДВ-рахунка, такі кошти підлягають поверненню виключно на ПДВ-рахунок.

І лише у разі відсутності ПДВ-рахунка у платника податків на момент звернення із заявою на повернення надміру сплачених коштів чи на момент фактичного їх повернення – переплата повертається шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

 

Як бачимо, в цій нормі не згадуються помилково сплачені кошти. Адже, навіть якщо такі і будуть, це помилка не платника ПДВ, а:

- Казначейства, яке списує кошти з ПДВ-рахунка на підставі реєстрів, отриманих від ДФС.

- або ДФС при складанні таких реєстрів.

Тож, такі помилки вони мають виправляти між собою самостійно.

Не згадуються в цій нормі і суми ПДВ, які були зараховані до бюджету з поточного рахунка платника податків. Їх повернення має відбуватися за загальними правилами, наведеними вище. Тобто на підставі заяви у довільній формі на поточний рахунок платника або (в разі його відсутності) за чеком. Про це податківці говорили, наприклад, у листі від 14.03.2017 р. №5087/6/99-99-15-03-02-15.

А ось надміру сплачені кошти, зараховані до бюджету з ПДВ-рахунка, повертаються виключно на ПДВ-рахунок. Підставою для цього теж є заява платника ПДВ у довільній формі. Та щоб повернути ці кошти на поточний рахунок такого платника в банку, треба додатково подати заяву, яка міститься у додатку Д4 до декларації з ПДВ.  

 

Заповнюємо додаток Д4 для повернення коштів з ПДВ-рахунка

Надлишок коштів з ПДВ-рахунка може виникнути внаслідок кількох причин. Але ми зараз розглядаємо лише одну з них – повернення на ПДВ-рахунок надміру сплачених коштів з бюджету.

Цілком логічно, що зайві кошти на ПДВ-рахунку платнику не потрібні, і він може не чекати, коли ці кошти стануть в нагоді для сплати податкових зобов’язань у наступних звітних періодах. Для того, щоб ці кошти повернути на поточний рахунок, слід врахувати наступне.

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Повернення коштів з ПДВ-рахунка платника податку на його поточний рахунок здійснюється у порядку, встановленому п. 200-1.6 ПКУ та п. 21 Порядку № 569.

Перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися, якщо таке зменшення загальної суми поповнення електронного рахунка (S ПопРах) не призведе до формування від’ємного значення суми податку, визначеної відповідно до п. 9 Порядку 
№569 (S Накл).

Саме тому податківці у підкатегорії 101.17 ресурсу "ЗІР" з цього приводу вказали: якщо на дату подання декларації з податку сума коштів на електронному рахунку платника  перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої звітності, платник податку має право подати контролюючому органу у складі податкової декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню на поточний рахунок платника податку, реквізити якого зазначаються в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених ПЗ з податку, або до бюджету в рахунок сплати податкового боргу з податку, що виник починаючи з 1 липня 2015 року.

При цьому перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися за відсутності перевищення суми податку, зазначеної у виданих податкових накладних, складених у звітному періоді та зареєстрованих в ЄРПН, над сумою ПЗ з податку за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих в податковій звітності з ПДВ у цьому звітному періоді.

У такому випадку у додатку (Д4) платник зобов’язаний заповнити таблицю про відомості щодо суми коштів на рахунку у СЕА, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету для сплати податкових зобов’язань за відповідний звітний період (далі — таблиця про відомості). У цьому додатку - це Таблиця 2.

Сума коштів на електронному рахунку платника, що може бути перерахована на його поточний рахунок, визначається як різниця граф 1, 2, та 3 (гр. 1 –  гр. 2 – гр. 3) і зазначається у графі 5 Таблиці 2.

Крім цього, у спеціальному полі під Таблицею 2 платник зазначає відповідну суму прописом та цифрою та одночасно в обов’язковому порядку — реквізити власного поточного рахунку, на який він бажає отримати ці кошти.

 

Приклад. Платник ПДВ подав у жовтні 2017 р. уточнюючий розрахунок до декларації за березень 2017 р., яким зменшив суму податку до сплати на 10 000 грн. Ці кошти були зараховані на його ПДВ-рахунок на підставі заяви у довільній формі.

Щоб повернути надлишок коштів з ПДВ-рахунка на поточний рахунок в банку, платник у декларації за жовтень 2017 року заповнює Таблицю 2.

Зразок заповнення Таблиці 2 Додатку (Д4) до декларації з ПДВ (завантажити)

 

Наслідки повернення коштів у 2017 році

У минулому році ми вже аналізували те, які наслідки матиме таке повернення переплати з ПДВ із бюджету. 

Чи щось змінилося у 2017 році?

Нажаль, ні. І зараз суми надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, повернуті на ПДВ-рахунок, не змінюють значення показника загальної суми поповнення рахунка в системі електронного адміністрування податку (∑ПопРах), а отже, не змінюють суму, на яку платник має право зареєструвати ПН та/або РК в ЄРПН.

Водночас, якщо платник приймає рішення про повернення коштів з електронного рахунка на поточний рахунок, то значення ∑ПопРах зменшується на суму ПДВ, що відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню з електронного рахунка на поточний рахунок платника. Наразі це пряма норма п. 200-1.6 ПКУ.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»