• Посилання скопійовано

З’явилися приклади заповнення звіту з ЄСВ для ФОП: свіжий лист ДФСУ

ДФС у своєму листі навела приклади заповнення звіту з ЄСВ для ФОП обох систем. При цьому вона зауважила, що фізособи-«загальносистемники» при звітуванні з ЄСВ за 2018 рік до 10 лютого 2019 року мають здійснити остаточний розрахунок з ЄСВ!

З’явилися приклади заповнення звіту з ЄСВ для ФОП: свіжий лист ДФСУ

ДФСУ у листі від 24.01.2019 р. №2265/7/99-99-13-02-01-1 надала роз’яснення, щодо порядку заповнення Звіту з ЄСВ за 2018 рік для фізосіб-підприємців та самозайнятих осіб.

 

На що звернути увагу ФОП на загальній системі?

Відомо, що з 01.01.2018 р. підприємці на загальній системі оподаткування сплачують ЄСВ частками – такими собі авансовими платежами щоквартально. При цьому база нарахування ЄСВ визначається ними на підставі даних про чистий дохід (позитивну різницю між доходами та витратами) Книги обліку. Але за місяці, у яких чистого доходу не було, все рівно треба було сплатити ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску (база нарахування визначалась ФОП самостійно, в діапазоні від 1 до 15 мінімальних зарплат).

Проте алгоритм заповнення графи 4 Таблиці 1 річного Звіту з ЄСВ (визначення місячної суми бази нарахування ЄСВ) дещо інший. І у багатьох ФОП на загальній системі виникло питання, що робити із цією різницею? Як розраховуватись із бюджетом з ЄСВ і чи не буде штрафів в разі недоплати авансових внесків?

У цьому листі податківці відповіли, що фізособи-«загальники» за підсумками звітування з ЄСВ за 2018 рік мають провести остаточний розрахунок з ЄСВ з урахуванням вже сплачених сум протягом року до 10 лютого 2019 року включно.

Тобто, виходить, що жодних штрафів не буде, якщо сплатити різницю між авансовими платежами та сумою ЄСВ, визначеною у Звіті, у зазначені строки. Хоча норми про такий остаточний розрахунок у Законі про ЄСВ вже немає. Таким чином, податківці у своєму листі висновок зробили без посилання на нормативну базу. Будемо сподіватися, що ДФСУ не передумає.

 

 

Приклади заповнення Звіту з ЄСВ

У додатках до вказаного листа наведено приклади заповнення звіту з ЄСВ для «єдинників», в т.ч. створених протягом 2018 року, для «загальників», які отримували та не отримували доходи, та для тих ФОПів, які переходили з єдиного податку на загальну систему та навпаки.

Звертаємо увагу! За прикладами від ДФС графа 3 має бути обов'язково заповнена фізособами-«єдинниками» та не може бути меншою за 3723 грн. А от при неотриманні доходу на загальній системі у цій графі зазначається 0 грн. До цього в таких звітах пусті рядки (графи) ті, хто надавав їх на папері, просто прокреслювали, а ті, хто подавав в електронному вигляді – залишали незаповненими. Однак на сьогодні у всіх оприлюднених прикладах складання Звіту податківці такий нуль зазначали. Про це ми писали тут та тут.

У титульному листі у графі «Період перебування» слід вказувати повні дати перебування на відповідній системі . В полі "Початок періоду" завжди має бути зазначене 01 число місяця, а в полі "Кінець періоду" - останній календарний день місяця. На цьому наголошували й фахівці ПФУ. 

 

Граничний термін подання Звіту з ЄСВ за 2018 рік – 11 лютого 2019 року

Тому, хто заповнював по-іншому Звіт з ЄСВ та вже подав його до ДФС, радимо перездати поки є час. Адже звіт із помилками не вважається поданим та інформація про доходи з нього не потрапить до реєстру застрахованих осіб та не буде зарахована до страхового стажу. Про це ми зазначали тут>>

З іншого боку, прийняття або неприйняття Звіту – це функції ДФС. Якщо ви вже подали такий звіт до появи роз’яснень (на початку січня) і жодних зауважень від податківців до вас не надійшло, перездавати його чи ні, вирішувати вам. 

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»